У Нігерії кулінарка хотіла встановити рекорд, приготувавши найбільшу страву з рису, але баняк зламався останньої миті

Нігерійська шеф-кухарка Гільда Бачі та її команда намагалися приготувати найбільшу у світі страву з рису джолоф, щоб встановити рекорд Гіннеса. А втім, величезна каструля зламалася під час підіймання на крані для зважування.

Про це пише BBC.

Тисячі людей зібралися в нігерійському місті Лаґосі, щоб подивитися на чергову спробу встановити світовий рекорд від відомої кулінарної інфлюенсерки, яка 2023 року здобула титул за найдовший кулінарний марафон.

Її рецепт джолофа, популярної західноафриканської страви, зокрема, включав 4000 кг рису, 500 коробок томатної пасти та 600 кг цибулі. Усе це засипали у виготовлений на замовлення горщик об’ємом 23 000 літрів.

Страва готувалася дев'ять годин, але, попри дві спроби, зважити величезну каструлю з їжею так і не вдалося.

У команді Бачі розповіли BBC, що тепер вони збирають докази з різних камер, щоб надіслати їх до Книги рекордів Гіннеса для офіційного визнання. 

Ця подія стала популярною в соціальних мережах, а відео показують, як під час підіймання величезної червоної каструлі один її бік зігнувся, а опорні ніжки підкосилися, проте їжа не розсипалася.

Після цього гігантську страву рису джолоф, до якої також входило 168 кг козлятини, розділили на окремі порції та роздали натовпу.

Шеф-кухарка розповіла BBC, що їй знадобився рік, щоб спланувати, як вона впорається із цим масштабним викликом.

«Ми [нігерійці] — велетні Африки, а джолоф — це страва, завдяки якій усі знають африканців. Було б логічно, якби в нас був найбільший горщик рису джолоф, це було б добре для країни», — наголосила вона.

Їй допомагали ще 10 кухарів у червоній формі, які помішували їжу довгими дерев'яними лопатками.

Виготовлення гігантської сталевої посудини зайняло два місяці в команди з 300 людей, але одна з її ніжок зламалася вирішальної миті.

Джолоф є основною стравою в кількох країнах Західної Африки. Це рис, тушкований у томатному соусі, який часто поєднують з м'ясом або морепродуктами.

У 2021 році Бачі виграла конкурс зі своєю версією рису джолоф, а потім стала національною сенсацією у 2023 році, коли встановила світовий рекорд кулінарного марафону — 93 години та 11 хвилин роботи, або майже чотири дні.

Однак пізніше її перевершив ірландський шеф-кухар Алан Фішер. А от чинною рекордсменкою є Еветт Квойбія з Австралії, яка пробула на кухні 140 годин 11 хвилин.