Безпечна їжа. Як це зробити в Україні? (ІНФОГРАФІКА)
Що таке система ХАССП і як вона забезпечує ефективну систему контролю за безпечністю харчових продуктів? Скільки коштує процедура її впровадження та які переваги вона надасть виробникам? Який закон зможе запровадити європейську систему контролю за безпечністю харчових продуктів в Україні?
Угода про асоціацію. Харчові продукти: ціна, якість, відповідальні в уряді.
27 червня відбулося підписання економічної частини Угоди про асоціацію з ЄС.
Це - безумовний і невідворотний факт. Але ніхто не може сказати з такою ж упевненістю, що підписана угода БУДЕ виконуватися Україною. Це, на жаль, можна лише припускати.
Вже в перший рік дії економічної частини Угоди Україна має виконати низку завдань.
Від факту і якості їхнього виконання залежатиме, чи вийдуть українські товари на ринок ЄС, чи полегшаться умови ведення бізнесу, чи зменшиться кількість непотрібних бюрократичних процедур та документів. Це було одне із перших завдань, щодо імплементації Угоди про асоціацію, що стояло перед Україною. Наразі, ми вже спостерігаємо деякі зрушення в цьому процесі.
Зокрема, народні депутати вже підтримали у першому читанні та в цілому законопроект № 4179а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів". За відповідне рішення проголосували 230 нардепи. Але Президентом цей Закон ще не підписаний.
«Закон удосконалює термінологію для забезпечення гармонізації із законодавством ЄС, уточнює положення щодо видів правопорушень та міри покарань, передбачає створення єдиного контролюючого органу для всієї харчової продукції, скасовує дозвільні процедури, яких не існує в ЄС, впроваджує європейські принципи регулювання ГМО, встановлює деталізовані вимоги до процедур державного контролю харчових продуктів на ринку України імпортної продукції у відповідності з європейською практикою, встановлює механізм саморегуляції операторами ринку на основі загальних вимог законодавства щодо гігієни харчових продуктів.
Закон передбачає запровадження в Україні європейської моделі системи забезпечення безпеки та якості харчових продуктів, яка побудована на принципі "від поля до столу", а також процедурах HACCP. Крім того, Закон відповідає вимогам європейського законодавства у сфері безпеки харчових продуктів, цілей євроінтеграції».
Але постає питання – чи відчують люди у своєму повсякденному житті застосування європейських стандартів, в тому числі від системи контролю безпечності харчових продуктів HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points)?
ЄС застосовує дуже жорсткі вимоги щодо безпечності продуктів, щоб звести до мінімуму можливі випадки харчових отруєнь. Угода дає можливість українським виробникам вийти на ринок ЄС. Проте для цього Україна зобов’язана адаптувати європейські стандарти та прийняти кілька законів, які запровадять європейську систему контролю безпечності продуктів.
Виконання цих умов не лише допоможе українським товарам вийти на європейський ринок. Воно зробить безпечнішими продукти для національного споживача - для мешканців України.
З цієї графіки ви довідаєтеся, чим відрізняється європейська система контролю за безпечністю продукції від існуючої в Україні. Чому українська система є неефективною і яким чином її змінити? Скільки органів в Україні контролюють безпеку продуктів і чому їхня робота не є результативною?
Скільки коштів харчові підприємства витрачають сьогодні на отримання різноманітних сертифікатів та дозволів і яким чином європейські стандарти можуть це спростити?
\ Галина Заворітня, Любов Акуленко, Радослава Чекмишева (ГО "Центр UA")