Цього тижня ціни на овочі та ягоди здебільшого зростали — плодоовочева асоціація

Ціни на овочі та ягоди в Україні цього тижня здебільшого зростали, повідомили в Українській плодоовочевій асоціації (УПОА).

Про це директорка з розвитку УПОА Катерина Зверєва розповіла у коментарі «Інтерфакс-Україна».

За її словами, за тиждень ціни на тепличні огірки зросли у 2,8 раза до 16-18 гривень. Причина різкого здорожчання — значне скорочення пропозиції, бо на тепличних комбінатах проводяться зачистки перед підготовкою до другої сівозміни.

З літніх теплиць пропозиція огірків також скоротилася через зниження темпів збору врожаю у зв’язку з погодними умовами. Дорожчає й ґрунтовий огірок.

«Тільки з початку тижня ціна на цю продукцію зросла в середньому у 3,5 раза і сьогодні ціни на ґрунтові огірки озвучуються на рівні 20-22 гривні за кілограм», — сказала Зверєва.

На тлі великого попиту зросли ціни і на кабачки — до 10 гривень за кілограм при реалізації мілким оптом.  Хоча ще на початку минулого тижня, зазначає експертка, ціни обвалились до 1 гривні.

Протилежна ситуація з рожевим помідором, де надлишок пропозиції сильно тисне на ціну.

«17 червня оптові ціни на рожевий помідор опускались до 10-15 гривень. Навіть за червоний помідор пропонували вищу ціну — 14-16 гривень. Найдорожчим був жовтий помідор — 15-17 гривень», — розповіла вона.

У ягідному сегменті ціни зросли на полуницю — наймасовішу ягоду на ринку зараз. Дрібним оптом її продають за 60-80 гривень у центральних регіонах, у південних — за 60-90, у західних — за 50-70.

Зверєва також звернула увагу, що через заморозки було втрачено основну частину врожаю кісточкових, тому черешня, вишня та абрикос тримаються в ціні.

Водночас як повідомляє Нацбанк у своєму економічному огляді тижня, в Україні ціни на всі овочі знизилися — на 11,5% відносно цін місяць тому, а відносно попереднього тижня — на 6,4%.

Проте загалом в НБУ прогнозували, що ціни в Україні почнуть зростати швидше.