Голова ради Нацбанку пропонує знизити ПДВ на харчові продукти та регулювати ціни
Голова ради Національного банку України Богдан Данилишин запропонував знизити ставку податку на додану вартість для продуктів харчування та встановити максимально допустимі націнки для продуктів на рівні 15%.
«Як я неодноразово зазначав, сповільненню споживчих цін сприятиме комплексний перегляд політики ціноутворення на продукти харчування», — повідомив Данилишин.
Він також зазначив, виступає за встановлення максимального рівня націнки для харчових продуктів у розмірі 15%, на решту товарів — 30% від цін виробника.
«Зазначу, що основним принципом регулювання цін у розвинених країнах є обмеження норм прибутків підприємств соціального-значущого виробництва на певному рівні та введення штрафів за перевищення такого рівня», — зазначив голова ради Національного банку.
Зазначимо, що протягом жовтня 2018 року ціни в Україні зросли на 1,7%. Від початку року інфляція склала 7,4%. На думку голови ради Нацбанку, запровадження таких адміністративних заходів має позитивно відобразитися на динаміці зростання цін в Україні.
Нагадаємо, що у вересні ціни в Україні зросли на 1,9% відносно попереднього місяця.
Раніше у Національному банку підвищили облікову ставку до 18% з метою стримування росту цін. Так, за даними НБУ, влітку інфляція складала 8,9% у річному вимірі.
Облікова ставка — це один з основних індикаторів економіки. Вона являє собою відсоток, під який НБУ надає кредити банкам та, відповідно, нижче якого комерційні банки не можуть давати кошти клієнтам.