На аукціоні Christie's виставили на продаж «космічне вино». Понад рік воно визрівало на орбіті Землі

Аукціонний дім Christie's виставив на продаж французьке вино, яке понад рік визрівало на орбіті Землі. Вартість такого вина оцінили в мільйон доларів. Чи варте воно того, покупці зможуть вирішити самі: для того, щоб оцінити «космічний» напій, його пропонують порівняти зі звичайним «земним».

Про це повідомили на сайті Christie's.

Французьке вино Petrus 2000, виготовлене ​​з винограду регіону Бордо, пробуло 14 місяців на Міжнародній космічній станції. Загалом у листопаді 2019 року в космос відправили 12 пляшок вина на борту капсули Cygnus. А вже у січні на Землю його повернув космічний корабель Dragon компанії SpaceX.

Це перше вино, яке подорожувало до МКС і повернулося на Землю, витримане у спеціальному контрольованому середовищі. Напій запускали в космос у межах програми досліджень Space Cargo Unlimited, що вивчає, як вантажі переживають космічні подорожі, для подальшого розвитку «доставки у космос».

Для зберігання «космічного» вина дизайнери створили спеціальну тематичну скриньку, а також графин, склянки та штопор, виготовлений із метеорита.

Вартість такого набору на аукціоні оцінили в мільйон доларів. Для порівняння: пляшка «звичайного» Petrus коштує приблизно 6 тисяч доларів. Доходи від продажу «космічного вина» підуть на фінансування майбутніх космічних місій та досліджень.

У березні група експертів з Інституту виноградарства та виноробства Франції (Institut des Sciences de la Vigne et du Vin) провела дегустацію вина, щоб порівняти його зі звичайним «земним».

Результати такі: всі пляшки позитивно витримали подорож і зберігання на МКС, експерти також визначили, що вони мають відмінності в кольорі, ароматі та смакових компонентах, але й досі «чудові».

А втім, перевірити це можуть і самі покупці. Тім Триптрі, майстер вина, який працює в Christie's, анонсував, що разом із вином, витриманим у космосі, буде продаватися пляшка звичайного Pétrus 2000, щоб можна було порівняти їхні смаки, пише BBC.