Найкращий у космосі тако: на МКС вперше виростили перець чилі та вже продегустували його
Американські космонавти вперше виростили та зібрали на Міжнародній космічній станції перець чилі — і навіть встигли приготувати з ним тако.
Про це повідомили у NASA.
Насіння доправили на МКС у червні в межах експерименту, щоб з’ясувати, які продукти можна вирощувати в космосі. Це має допомогти визначити можливі джерела їжі для тривалих космічних місій людей — зокрема й під час польотів на Марс.
Космонавтка Меган МакАртур 29 жовтня написала у Twitter, що команда МКС уже спробувала перець. З ним приготували тако, в яке додали також яловичину фахітас та овочі. «Найкращий космічний тако», — каже МакАртур.
Після дегустації астронавти мали також заповнити анкети. Частину вирощеного перцю доправлять на Землю для вивчення.
Перші вирощені у космосі перці
На початку жовтня стало відомо, що у вдосконаленому середовищі вирощування рослин (APH) Міжнародної космічної станції вперше вдалося виростити перець чилі. Ці рослини мають забезпечити астронавтів вітаміном С для здійснення довготривалих польотів у космосі.
У липні 2021 року в АРН заклали паростки чотирьох рослин. У вересні вони зацвіли, після чого внаслідок самозапилення почали рости плоди перцю.
Мікрогравітація (тобто дуже низька сила тяжіння) впливає на живі організми, але як саме, поки достеменно не відомо. У випадку, коли люди тривалий час перебуватимуть у космосі, важливо розуміти, чи можуть вони самостійно забезпечувати себе їжею.
Скажімо, у 2020 році науковці встановили, що вирощений на борту МКС салат містить стільки ж корисних мікроелементів, скільки і земний. А Китай зміг виростити нову рисову культуру із насінин, що побували в космосі й зазнали впливу радіації.