Тисячі британських кафе fish & chips під загрозою закриття через війну в Україні

У Великій Британії тисячі кафе традиційної кухні fish & chips, де подають смажену рибу у клярі та картоплю, можуть закритися через війну в Україні: річ у тім, що ціни на тріску та олію різко зросли.

Про це пише CNN Business.

За словами Ендрю Крука, президента профільної організації National Federation of Fish Friers (NFFF), третина з приблизно 10 000 ресторанів в країні, де подають рибу та чіпси, можуть закритися протягом наступних 9 місяців. Кризу в галузі він назвав найгіршою за весь час.

Крук (який має власний магазин) сказав, що ціни почали зростати наприкінці минулого року, але вартість основних інгредієнтів підскочила з кінця лютого, коли росія почала повномасштабне вторгнення в Україну. Після цього почались проблеми з ланцюгами постачання, ціни пішли вгору — адже до 40% тріски і пікші імпортувалося з росії, яка нині під санкціями, а близько половини соняшникової олії імпортується з України.

За словами Крука, підприємства тепер платять за олію приблизно на 83% більше, ніж на початку березня. Пальмова олія, як альтернатива, подорожчала вдвічі. До усього цього додаються великі рахунки за електроенергію та стрімкий ріст цін на добрива, що необхідні для вирощування картоплі.

Крук додав, що рік тому середня ціна на страву складала близько 7 фунтів стерлінгів, а наразі, за його оцінками, — близько 8,5 фунта стерлінгів, тобто вартість виросла на 21%.

Про fish & chips

Риба зі смаженою картоплею — одна з неофіційних національних страв Великої Британії. Перші кафе, де подають цю страву, відкрилися ще в 1860-х роках і швидко поширилися в міру індустріалізації країни, допомагаючи годувати промислових робітників.

Під час Другої світової війни, коли уряд нормував основні продукти харчування, такі як чай, масло, м'ясо, fish & chips були виключені з переліку, настільки важливою страва була для робітничого класу.