У Грузії у 41% дітей підвищений вміст свинцю в крові — ЮНІСЕФ
Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) провів масштабне дослідження в Грузії, яке встановило, що у 41% дітей в країні підвищений вміст свинцю в крові. Причини цього досі не встановлені.
У звіті ЮНІСЕФ представлені результати дослідження за 2018 рік, в якому взяли участь 1 578 дітей віком від 2 до 7 років.
Всесвітньою організацією охорони здоров’я визначений безпечний рівень вмісту свинцю в крові — 5 мікрограммів свинцю на 100 мікрограммів крові. Так, у 25% дітей у Грузії вміст свинцю складає 5-10 мкг, а у 16% — понад 10 мкг.
Ці показники різняться в залежності від регіону країни, зокрема найгірші в Аджарі, де вище норми вміст свинцю у 85% дітей, а найкращі — в Квемо Картлі (18%).
Дослідження проводили державне управління статистики та Національний центр з контролю над захворюваністю при підтримці ЮНІСЕФ та 9 міжнародних донорів.
Як зазначає JAMnews, спеціалісти поки не розуміють причин підвищеного вмісту свинцю в крові.
«У Грузії вже кілька років безуспішно намагаються зрозуміти, чим викликаний підвищений вміст свинцю в крові у місцевих жителів, особливо дітей. Звучали різні версії, зокрема і така: свинець може міститися в спеціях, що використовують у місцевій кухні, але жодна з них досі не знайшла підтвердження», — пише видання.
За даними грузинського Центру з контролю над захворюваністю, влада країни вжила заходів для боротьби з цією проблемою. Так, уряд схвалив рекомендації для раннього виявлення підвищеного вмісту свинцю в крові.
16 дітей, у яких вміст свинцю перевищує 30 мкг, взяли під особливий контроль.
Також влада Грузії працює над державною програмою, частиною якою зокрема будуть заходи з виявлення продуктів з високим вмістом свинцю.
Нагадаємо, наприкінці лютого уряд схвалив стратегію розвитку системи крові в Україні.