У Львові одразу 26 людей госпіталізували із сальмонельозом після відвідування ресторану

У Львові одразу 26 людей захворіли на сальмонельоз і потрапили до лікарні. Всі вони отруїлися в ресторані львівської мережі «Томатіна».

Про випадки отруєнь повідомила Львівська ОВА, причину сальмонельозу називає видання ZAXID.NET.

Всіх людей з отруєнням (поміж них і троє дітей) госпіталізували до Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні у стані середньої важкості.

ZAXID.NET пише, що масове отруєння сталося цього тижня в одному з ресторанів мережі «Томатіна». Керівник відділу турботи про гостей цієї мережі, Святослав Мерза, розповів виданню, що перші скарги відвідувачів з'явилися 7 липня. Людей госпіталізували після того, як вони скуштували дві страви з соусом карбонара.

Мерза запевнив, що ці страви вже зняли з продажу, а працівників, причетних до виробництва соусу, відсторонили: вони проходять перевірку. Представник мережі також каже, що заклад допомагає усім постраждалим від отруєння. Попередньо також встановили, що випадки отруєння сталися в ресторані у ТРЦ Spartak на вулиці Мазепи.

Що це за хвороба?

Як зазначає Держпродспоживслужба, сальмонельоз — це інфекційне захворювання, що передається в більшості випадків через неякісну їжу, а також контактно-побутовим шляхом — від людини-носія сальмонел. Збудник сальмонельозу (бактерія роду Salmonella) уражає переважно травну систему людини.

Носіями цієї небезпечної інфекції є різні тварини: велика рогата худоба, свині, вівці, коні, собаки, коти, гризуни, птиця, особливо водоплавна (качки, гуси).

Найчастіше сальмонельоз у людей виникає через споживання зараженого м’яса, риби, птиці, яєць, молока. Бактерії стійкі до соління та копчення, тому для їх знищення необхідна тривала термічна обробка харчових продуктів.

Інкубаційний період хвороби — у середньому 12-24 години (але часом триває і до 2-3 діб). Захворювання починається гостро: висока температура (до 38-39 градусів), лихоманка, загальна слабкість, нездужання, головний біль та запаморочення.

Одночасно наростають симптоми дисфункції шлунково-кишкового тракту: шлунковий біль, блювота, діарея. Триває захворювання від 3 діб до 2 тижнів.

Що робити у разі інфекції?

Львівська ОВА пояснює, що насамперед слід випити сорбент — наприклад, біле вугілля. Також потрібно часто пити воду маленькими ковточками, бажано із сумішшю для оральної регідратації.

Якщо болить живіт, то можна випити дротаверин (тобто «Но-шпу»), але в жодному разі не треба вживати знеболювальне — часом потрібна допомога хірурга, а знеболенням можна замаскувати симптоми хвороби. Якщо невпинна блювота, запаморочення і висока температура не минають — слід негайно звернутися по медичну допомогу.