У Нідерландах стали робити більші труни й довше кремувати покійних, бо люди за останні роки погладшали

Через зростання середньої ваги жителя Нідерландів — половина з яких мають ознаки ожиріння — місцеві похоронні бюро стали робити більші труни й кремувальні печі, а також витрачають більше часу на кремацію покійних.

Про це йдеться в матеріалі NRC Handelsblad.

За офіційними даними, станом на 2020 рік у майже 15% нідерландців діагностували ожиріння, а в 35% — перевищення нормальної маси тіла. Через це більшість виробників трун збільшила їхні розміри, щоб вони відповідали «середній конституції сучасного нідерландця».

Зокрема на початку 2020 року виробник DZU збільшив стандартну ширину своїх трун на два з половиною сантиметри. А Van Wijk Uitvaartkisten розширив труну на два сантиметри ще у 2016 році «через зростання попиту».

Часом навіть цього розширення не вистачає, розповіли NRC Handelsblad представники понад десятка похоронних бюро, тому існує окрема модель трун, яка важить у середньому на 10 кілограмів більше за звичайну (50 проти 40).

Це своєю чергою впливає і на кількість людей, які несуть труну під час церемонії до могили. Якщо, як правило, раніше до цього процесу залучали шістьох людей, то тепер, якщо вага покійного і труни перевищує 140 кілограмів, залучають уже вісьмох працівників.

Збільшення ваги покійних вплинуло навіть на розмір вхідного отвору печей у крематоріях, пише NRC Handelsblad. Так, крематорій SBC Zuylen встановив піч із входом завширшки 110 сантиметрів (раніше було тільки 90). Зростає і час кремації — в середньому на 15 хвилин.