В Індії закликають їсти більше цукру через надлишок продукту. Переконують, що шкідливість цукру перебільшена
Індійська асоціація цукрових заводів закликає жителів Індії їсти більше солодкого через надлишки продукту. Там заявили, що розпочали інформаційну кампанію, яка має зруйнувати міфи про цей продукт та його вплив на здоров’я.
Про це повідомляє BBC.
В Індії приблизно 50 млн фермерів займаються вирощуванням цукрової тростини, ще мільйони людей займаються його транспортуванням та переробкою. Очікується, що цьогоріч виробництво цукру в Індії зросте на 13% до 31 мільйона тонн.
Станом на вересень країна експортувала 5,7 млн тонн, а до кінця року планує експортувати загалом 6 млн тонн. Проте уряд країни повідомив, що може зупинити експортні субсидії, які робили вигідним продаж надлишків виробництва за кордон.
Надлишки від виробництва використовують для палива. Його перетворюють на етанол. Індійська асоціація цукрових заводів прогнозує, що у 2021 році виробництво етанолу зросте з 1,9 млрд літрів до 3 млрд літрів.
Ця ж асоціація хоче збільшити вживання цукру всередині Індії, щоб було, куди дівати надлишки. На сайті асоціації з'являються короткі статті з заголовками: «Їжте, пийте та будьте здорові: трохи цукру не завадить». Також асоціація пропонує уроки у соціальних мережах, де відомі кухарі та експерти дискутують про здоровий спосіб життя.
Наприклад, кухарі надають рецепти солодощів та страв зі штучними підсолоджувачами. Речник асоціації у коментарі журналістам заявив, що репутація цукру незаслужена: «Існує багато міфів про цукор та споживання цукру без наукових підстав».
Як передає Economic Times, у середньому в Індії одна людина вживає 19 кг цукру за рік. Середній показник у світі — 23 кг цукру на одну людину.
То цукор не шкідливий?
ВООЗ зазначає, що надмірне споживання цукру може призвести до ожиріння, карієсу зубів та цукрового діабету. Організація рекомендує вживати приблизно 25 грамів (6 чайних ложок) цукру на день. Водночас проблема надмірного вживання цукру полягає в тому, що у багатьох продуктах, які начебто не повинні містити цукор, він є. Наприклад, одна столова ложка кетчупу містить 4 грами цукру (1 чайна ложка). Тому рекомендують дивитися на склад продуктів, які вживаємо.