Вчені спростували «правило п’яти секунд» для їжі

Американські вчені з Ратгерського університету спростували «правило п'яти секунд». Воно свідчило, що на їжу, яка впала на підлогу і була піднята менш ніж за п'ять секунд, не встигають потрапити бактерії.

Згідно результатів експериментальних досліджень, які було опубліковано в журналі Applied and Environmental Microbiology, деякі бактерії виявляються на продуктах в першу ж секунду після падіння.

Група науковців під керівництвом Дональда Шаффнера експериментували з падінням їжі на нержавіючу сталь, керамічну плитку, дерево і килимове покриття. В якості продуктів використовували кавун, хліб, бутерброд з маслом і льодяники.

Аналіз експерименту засвідчив, що на забруднення їжі впливає також характер поверхні та вологість повітря. Також з'ясувалося, що найменш помітний перехід бактерій на килимовому покритті.