Вчені визначили рецептори мозку, які можуть провокувати алкоголізм

Команда професора Медичного університету Південної Кароліни Говарда Бекера виявила, що дезактивація певних рецепторів у центральній нервовій системі зменшує запої. Йдеться про каппа-опіоїдні рецептори (KOR).

Про свою роботу вчені розповідають у статті, опублікованій в журналі Neuropharmacology.

На відміну від більшості опіоїдних рецепторів, стимуляція KOR не викликає ейфорії, а навпаки дисфорію: похмурість, дратівливість, тривогу. Висока активність KOR послаблює позитивні ефекти вживання алкоголю і наркотиків, що може призводити до зниження їх споживання.

Дослідники зосередилися на невеликій частині проміжного мозку — ядрі ложа кінцевої смужки, де багато рецепторів KOR. Експерименти на тваринах показали, що блокування їх активності послаблювало невгамовну тягу до спиртного.

Водночас вони повністю не «кидали», а переходили до більш поміркованого споживання, що, за словами дослідників, «еквівалентно келиху вина за вечерею замість цілої пляшки».

Вчені зазначили, що поки не знають точно, чому так відбувається: «Але ми знаємо, що KOR відіграє важливу роль у розвитку негативного емоційного стану, яке стимулює прагнення випити у залежних від алкоголю людей».

Опіатні рецептори — це рецептори на зовнішній клітинній мембрані, які зв'язуються з опіоїдами і тим самим забезпечують активацію біохімічних процесів даної клітини. Основна їхня функція в організмі — регулювання больових відчуттів.