Виробництво пальмової олії в Африці загрожує популяції приматів — дослідження

Популяція приматів може постраждати, якщо Африка стане новим центром виробництва пальмового масла, —на континенті замало місця для безпечного вирощування пальми.

Популяція приматів може постраждати, якщо Африка стане новим центром виробництва пальмового масла, — на континенті замало місця для безпечного вирощування пальми.

Відповідне дослідження опублікували в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Харчова і технічна пальмова олія, яку використовують для виробництва продуктів, косметики, побутової хімії і біопалива, виготовляється з плодів олійної пальми (Elaeis guineensis) — на пальмову олію припадає 30 відсотків глобального обсягу виробництва рослинного масла. Батьківщиною рослини вважається західна Африка, однак більшість пальмового масла в світі виробляється в Індонезії та Малайзії, де заради цього активно вирубують тропічні ліси. Це, зокрема, зменшує популяцію  орангутанів на острові Борнео, які, за даними Міжнародного союзу охорони природи (IUCN), знаходяться на межі повного зникнення.

Серж Віч з університету Ліверпуля імені Джона Мурса і його колеги оцінили ризики розвитку виробництва пальмового масла в Африці, як це припускають стратегії багатьох компаній.

До 2050 року попит на пальмову олію, за деякими оцінками, подвоїться в порівнянні з рівнем 2005 року, і велика частина нових посівних площ під олійну пальму — за їхньою оцінкою, всього приблизно 53 мільйони гектарів — з'явиться на африканському континенті.

Автори з'ясували, що велика частина територій, придатних для вирощування олійної пальми, одночасно є домівкою для 193 видів африканських приматів, 37 відсотків яких вже перебувають під загрозою вимирання. В основному ці території розташовані у західній і центральній частині Африки, а також на східному узбережжі — лише 9 відсотків площі континенту підходить для вирощування олійної пальми.

На думку авторів, безпечними з точки зору збереження приматів і одночасно зручними для пальм виявилося всього 1,3 тисячі квадратних кілометрів (130 тисяч гектарів) площі, переважно на півночі Мадагаскару. З урахуванням площ середньої і низької придатності для вирощування рослин цей показник зростає до 3,3 мільйона гектарів.