Вживання соку і газованих напоїв може стати причиною раку — дослідження
Вчені виявили зв'язок між розвитком раку та вживанням напоїв з додаванням цукру і фруктових соків. Зокрема, у любителів напоїв з додаванням цукру, підвищується ризик виникнення раку грудей.
Дослідники зробили ці висновки, проаналізувавши дані 107 тисяч людей, повідомляє the BMJ.
Результати дослідження 2010 року демонструють, що щороку 133 тисяч смертей від діабету і 45 тисяч смертей від серцево-судинних захворювань пов'язані з вживанням напоїв з додаванням цукру або інших підсолоджувачів. У любителів таких також напоїв підвищується ризик набору ваги й виникнення ожиріння. Також дослідники припускають, що деякі штучні підсолоджувачі змінюють кишкову мікрофлору і сприяють розвитку непереносимості глюкози.
Хімічні речовини в напоях з додаванням цукру, можливо, є канцерогенами. Надмірне вживання таких напоїв пов'язують з підвищеним ризиком виникнення раку грудей і найпоширенішого виду раку печінки, гепатоцелюлярної карциноми. Розрахунки дослідників показали, що вживання напоїв з додаванням цукру і стовідсоткових фруктових соків корелює з розвитком всіх видів раку. Вживання напоїв з додаванням цукру корелює з виникненням раку грудей, але статистичної зв'язку з розвитком раку простати та легень дослідники не виявили. Також вони не знайшли кореляції між вживанням напоїв зі штучними підсолоджувачами й виникненням раку.
Результати дослідження підтверджують рекомендації обмежити споживання напоїв з додаванням цукру, зокрема й стовідсоткових фруктових соків.
«Основною причиною взаємозв'язку, мабуть, є цукор. І якщо ми подивимося на вміст цукру в 100 мілілітрах кока-коли і, наприклад, стовідсоткового апельсинового соку, вони виявляться приблизно однаковими. Тому немає нічого дивного, що ми спостерігаємо кореляцію для фруктових соків » — каже Матильда Тув'є, яка керувала дослідженням.
З іншого боку, автори недавнього дослідження не знайшли зв'язку між вживанням натуральних соків без додавання цукру і розвитком діабету 2 типу. У людей, які регулярно пили соки не виявили значної залежності ні зі зміною рівня глюкози й інсуліну, ні з підвищеною небезпекою розвитку діабету.