У м'ясі, яке постачають військовим, знайшли голки: у ДОТ обіцяють провести розслідування
У замороженій курятині, яку постачають військовим, знайшли голки. Ймовірно, м'ясо накачували водою для збільшення ваги. В агенції Закупівельна агенція при Міністерстві оборони України, що забезпечує нелетальні, тилові потреби Збройних сил України«Державний оператор тилу» (ДОТ) заявили, що проведуть розслідування щодо цього випадку.
Про це повідомили член Громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони Геннадій Кривошея та ДОТ.
В агенції пояснюють, що це сталося через те, що наразі в описах до товарів, за якими ДОТ здійснює закупівлю, відсутня норма допустимого рівня води у м’ясі. Крім того, там запевняють, що раніше вже ініціювали ці зміни та надіслали напрацювання до Головного управління розвитку й супроводження матеріального забезпечення Збройних сил України.
У ДОТ заявляють, що проведуть розслідування щодо вказаного випадку, а всю партію цього м'яса вже повернули.
Також там додали, що контрактом передбачений штраф для постачальника розміром 20% на всю партію м'яса, яку повернули.
Як стверджує журналістка і членкиня Громадської антикорупційної ради (ГАР) при Міноборони Тетяна Ніколаєнко, постачальником м’яса, у якому знайшли голки, є підприємство «Міт Пром».
За даними YouControl, львівське ТОВ «Міт Пром» займається неспеціалізованою гуртовою торгівлею та виробництвом м’яса. Власниця фірми — Ольга Михайлова. Правонаступником підприємства є «Укр Агро Міт» у Рава-Руській, яким володіє Ігор Кремінець.
Скандал з консервами для ЗСУ
Видання NGL.media повідомило, що знайшло підтвердження чуткам про «жахливу» якість продуктів у бойових частинах ЗСУ, проаналізувавши консерви, на які скаржилися військові.
Найбільше нарікань — на м’ясні та рибні консерви, які є основою харчування військових під час виконання бойових завдань: «Замість м’яса — шкіра тварин, сардини чи кілька в томаті — взагалі отрута».
Один із видів консервів — тушковану свинину від ТОВ «Ментеріка» — відправили на аналіз до київського Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи. Там дійшли висновку, що надані зразки не відповідають ДСТУ за органолептичними та фізико-хімічними показниками. Це означає, що такі консерви не можна продавати чи споживати.
Очільник Державного оператора тилу (ДОТ) Арсен Жумаділов пояснив, що в Міноборони є структурний підрозділ — ЦУКІЯ, — який перевіряє продукцію перед тим, як вона потрапить у військо. М’ясну, м’ясо-рослинну та рибну консервацію перевіряють лабораторно. Після скандалу в ДОТ розбиралися, у який спосіб тушкованка, що потрапила в поле уваги журналістів, виявилася неякісною. У разі порушень з боку постачальника Жумаділов обіцяв притягнути його до відповідальності.
Згодом Державний оператор тилу заявив, що припиняє роботу з постачальником консервів для військових на Донецькому напрямку після скандалу з «неїстівними» продуктами.