Міноборони посилило контроль за якістю сухпайків для військовослужбовців: що змінилося?

Міноборони посилило перевірку добових польових наборів продуктів для Збройних сил України. Для цього запровадили багаторівневу систему контролю за їхнім постачанням.

Про це повідомили в Міністерстві оборони України.

Згідно з новими правилами, державні контракти на постачання сухпайків передбачають обов’язковий контроль у ветлабораторіях усіх його складників. Це стосується перших і других страв, а також додаткових продуктів.

Після лабораторних випробувань постачальники отримують дозвіл на комплектування пайків. Надалі проводиться дегустація готових страв та оцінка їхньої якості.

Наступний етап — приймання партій пайків на об’єднаних центрах забезпечення ЗСУ. Його проводить спеціальна комісія у складі фахівців Центрального управління контролю якості (ЦУКЯ), Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, закупівельної агенції Міноборони «Державний оператор тилу», Командування сил Логістики та представників фірми-постачальника.

З кожної партії відбирають певну кількість ящиків, які розкривають для перевірки комплектності складників та наявності протоколів випробувань на кожен продукт. Виявлені під час контролю невідповідності усувають.

Партії пайків, у яких виявили порушення, не приймають та повертають назад постачальнику для усунення недоліків. З початку року фахівці не допустили до постачання близько 90 000 комплектів.

Серед найпоширеніших невідповідностей вимогам — нестача або надлишок окремих складників, порушення герметичності або виявлення продуктів, які не проходили випробування. Найбільше виявлених порушень стосувалися якості м’яса у перших та других стравах.

«Упродовж січня-лютого цього року за новою системою контролю вже прийнято понад 200 000 комплектів сухпайків. Завдяки контролю постачальники поступово удосконалюють свої виробничі потужності, що значно пришвидшує усунення невідповідностей та пришвидшує постачання якісних пайків до війська», — додав керівник Центрального управління контролю якості Міністерства оборони України Ігор Лещенко.

 Що відомо про контроль якості товарів для армії?

У жовтні стало відомо, що в замороженій курятині, яку постачали військовим, знайшли голки. Ймовірно, м’ясо накачували водою для збільшення його ваги.

В агенції Міноборони «Державний оператор тилу», яка займається закупівлями харчів для ЗСУ, запевняли, що проведуть розслідування щодо цього випадку. Тоді всю партію цього м’яса повернули. 

Цей випадок стався після скандалу з консервами для ЗСУ. Військові скаржилися на м’ясні та рибні консерви, які є основою харчування військових під час виконання бойових завдань: «Замість м’яса — шкіра тварин, сардини чи кілька в томаті — взагалі отрута».

У жовтні 2024 ДОТ оголосив, що припиняє роботу з постачальником консервів для військових на Донецькому напрямку після скандалу з «неїстівними» продуктами.

У січні 2025 Державний оператор тилу впровадив нову модель постачання продуктів ЗСУ в цьому році. Вона передбачає чітке розмежування функцій закупівель та логістики: харчі — окремо, логістика — окремо.