Дієтичні, столові чи другої категорії? Як вибрати й пофарбувати великодні яйця, і як виграти у грі «навбитки»
Готувати яйця до Великодня потрібно ще з моменту їх вибору. Що означають таємничі маркування С1 чи С0 на лотках? Та чи можна на око визначати свіжість яєць?
А ще ж яйцями б'ються на Великдень — ви точно робили це під час святкового застілля. Та чи знаєте, чому виникла така традиція? Ми не тільки розкажемо про неї, а й дамо «рецепт», як завжди перемагати в таких поєдинках.
Як обрати ідеальні яйця?
Насамперед зверніть увагу на позначки на упаковці. Вони розкриють вам деталі про те, що ховається під коробкою — якого розміру та якої свіжості курячі яйця ви купуєте.
Основний символ — група яєць: буква «Д» або «С».
- «Д» — це дієтичні, тобто ультрасвіжі яйця. Їх можна зберігати в холодильнику лише протягом 7 днів. Саме тому на дієтичних яйцях обов’язково вказують дату знесення. Якщо споживаєте яйця сирими, — це ваш варіант. Вони мають максимальну харчову цінність;
- «С» — столові яйця. Це ті ж самі яйця, але їм уже понад тиждень. Вони теж безпечні, проте вже не рекомендовані до споживання сирими. Їх можна зберігати в холодильнику тривалий час і купувати про запас.
Але є й другий символ, який ставлять після першого. Це маркування означає категорію яєць за розміром:
- М — дрібні (від 35 до 44,9 г);
- 2 — друга категорія (від 45 до 54,9 г);
- 1 — перша категорія (від 55 до 64,9 г);
- 0 — вища категорія (від 65 до 75,9 г);
- В — відбірні (вище 75 г).
Європейські продавці яєць додають ще одне маркування, яке говорить про спосіб утримання курей: 0 — Кури мають доступ до відкритого повітря, харчуються органічним кормом і утримуються в умовах, що відповідають стандартам органічного фермерства.органіка, 1 — Кури мають постійний денний доступ до відкритого простору.вільний вигул, 2 — Курей утримують у закритих приміщеннях, часто великими зграями, і вони не мають доступу до відкритого повітря.підлогове утримання, 3 — Кури все життя сидять у клітках без доступу до сонця і вільного простору.кліткове утримання.
В українських супермаркетах на яйцях такі позначки вказують рідко, бо це не є вимогою. А ось у фермерських магазинах їх іноді можна зустріти. Приміром, маркування 1С1 означає, що кури мали вільний доступ до вулиці, а їхні яйця — столові, першої категорії.
Для Великоднього кошика краще обрати столові яйця, бо вони довше стоять у холодильнику, а також не надто свіжі — після 8-14 діб зберігання вони будуть краще очищатися після варіння.
За розміром обирайте ті, що вам більше до душі. Найзручніше фарбувати С1 або С2 — середні або трохи менші за розміром. За кольором краще обирати яйця зі світлою шкаралупою, аби їх було зручно фарбувати в будь-який колір.
А як зрозуміти, чи яйце свіже?
Купуючи в магазині, звертайте увагу на дату знесення та терміни придатності на лотку. Шкаралупа яйця має бути матовою, не блищати. На ній не повинно бути тріщин і липкості.
А якщо ви вже маєте в холодильнику яйця, але не памʼятаєте, коли придбали їх та чи вони досі свіжі, це можна перевірити простим лайфгаком.
Опустіть яйце в миску з холодною водою. Якщо воно лежить на дні горизонтально — воно свіже. Якщо ж тільки частково торкається дна — таке яйце вже довго зберігається, але його ще можна їсти. А ось якщо повністю спливає догори — воно вже зіпсоване.
Як це працює? Чим довше яйця лежать, тим більше висихають усередині й легшають. І це дозволяє дізнатися, свіжі вони чи ні.
Якщо у вас залишилися сумніви, є ще один метод. Визначити свіжість курячого яйця можна на вигляд та запах. Розбийте одне — «аромат», коли яйце гниле, добре відчувається. На вигляд зіпсоване яйце буде мати рідкий білок замість щільного і може мати червоні згустки.
Добре, як тепер правильно зварити?
Яйця можна зварити по-різному, залежно від того, якої консистенції ви хочете досягти.
Приміром, м'яко зварене яйце вариться 4-5 хвилин. Готуючи такий короткий час, ви отримаєте ніжний білок і рідкий жовток.
Яйце «в мішечок» — це приблизно 6-7 хвилин варіння. Білок уже тримає форму, а от жовток — кремовий, напівгустий.
За 9-12 хвилин ви отримаєте круто зварене яйце. У такому випадку і білок, і жовток будуть повністю проварені й триматимуть гарну форму при розрізанні.
Ще один метод приготування яєць — повільне варіння. Його нещодавно винайшли італійські вчені. Він полягає у чергуванні яйця між киплячою водою (100°C) і теплою водою (30°C) кожні 2 хвилини протягом 32 хвилин. Зі слів науковців, яйця, приготовані за цим методом, мають кремоподібну текстуру, яка дозволяє «намастити це яйце на хліб».
Найкраще рішення для Великодня — круто зварені яйця. Саме в такому стані, коли й жовток, і білок пружні та не течуть, яйця найдовше залишаються свіжими без холодильника та витримують традиційне биття під час сімейного застілля.
Аби приготувати яйця таким методом, дістаньте їх із холодильника заздалегідь, аби вони хоча б 15-20 хвилин полежали за кімнатної температури. Далі покладіть у каструлю в один шар і залийте холодною водою (вода має повністю покривати яйця і виступати над ними на кілька сантиметрів). Поставте на середній вогонь і доведіть до кипіння. Коли вода закипить, зменште вогонь, щоб кипіння було помірним. І ось так варити ще 9-12 хвилин.
Щоб шкарлупа легко відділилася від готових яєць, можете додати у воду під час варіння половину чайної ложки соди, або після варіння одразу перекладіть яйця в миску з льодом чи холодною водою.
До речі, якщо згодом ви випадково забудете, у якій мисці сирі яйця, а в якій — уже зварені, це можна легко перевірити. Для цього обережно покрутіть яйце на столі. Варене яйце обертається швидко й рівно, бо всередині — тверда маса. Натомість сире обертається повільно або зупиняється, бо всередині — рідина, яка гальмує рух.
А чим прикрасити яйця?
Оздоблення яєць — це одна з найдавніших великодніх традицій, яка в Україні має особливе значення. Розфарбовані яйця є давнім символом відродження життя, природи та сонця. Це не просто прикраса до святкового столу, а справжній ритуал, у якому поєднуються краса, символіка і родинне тепло.
Основних технік є чотири: писанки (розпис яйця воском і барвниками), крашанки (яйця, пофарбовані в один колір), дряпанки (яйця, фарбовані в темний колір, по яких потім вишкрябують візерунки) і мальованки (яйця, розписані фарбою та пензлем).
Крашанки — найпростіший спосіб, який легко можна відтворити вдома, навіть без «мистецького» досвіду. Найкраще для цього обирати білі яйця та природні барвники, які будуть екологічними та безпечними.
Цибулинне лушпиння — найпоширеніший натуральний барвник, який надає яйцям теплих відтінків: від бурштинового до насичено-коричневого. Щоб пофарбувати ним яйця, лушпиння з 10-15 цибулин слід покласти в каструлю з водою і варити 20-60 хвилин (чим довше, тим більш насиченим буде колір). Далі слід додати трохи оцту або солі й занурити туди сирі яйця — варити треба ще приблизно 10 хвилин. Далі перекладіть крашанки в холодну воду, аби вони остигли, а відтак дістаньте і протріть паперовим рушником, щоб зняти надлишок фарби.
Щоб пофарбувати яйця в ніжний бузковий або сіро-синій відтінок, можна використати як природний барвник чай каркаде. Насипте кілька столових ложок пелюсток чаю в каструлю, залийте літром води та доведіть до кипіння. Потім остудіть і додайте трохи оцту. Занурте в каструлю варені яйця й залиште там щонайменше на 30 хвилин. Можна тримати й довше, навіть дві години, залежно від того, наскільки насичений ви хочете бачити колір. Діставши яйця, обережно протріть їх паперовим рушником.
У ньому можна варити й сирі яйця, попередньо протерши оцтом.
Скільки можна зʼїсти яєць, аби не було зле?
Курячі яйця — це цінне джерело білка, вітамінів A, B, D, фолієвої кислоти, мінералів і корисних жирів. Вони допомагають зміцнювати кістки, впливають на зір, мозок та м’язи.
Але як і з будь-яким продуктом, важливо знати міру — особливо на Великдень, коли їх на столі чимало. МОЗ у своїх рекомендаціях радило вживати 1-2 яйця на добу. А лікарка-гастроентерологиня Олена Ходосевич пояснювала, що вживання більш як двох яєць на добу тривалий час — це не корисно.
Натомість фітнес-тренер і нутриціолог Віктор Мандзяк вважає більш доречним рахувати не денну норму яєць, а більш тривалу. Мовляв, якщо за день людина зʼїсть чотири яйця, наступного дня — ще стільки ж, то потім «захоче вийти з цього "яєчного запою"», нічого страшно не станеться.
Однак важливо зауважити, що якщо ви маєте проблеми зі здоровʼям, як-от цукровий діабет, то маєте дотримуватися власної дієти. Слід зважати на рекомендації вашого лікаря, аби не споживати надмірну кількість продуктів, зокрема і яєць, щоб це не зашкодило.
Чому на Великдень бʼються яйцями та як перемогти?
Традиційна великодня гра, під час якої гравці стукаються крашанками, називається «навбитки». У неї споконвіку «гуляли» — тобто гралися, бавилися діти та дорослі. Два гравці тримають у руках крашанки й по черзі б'ють їх одне об одного, аби розбити чуже, не розтрощивши власне. Чиє яйце витримало, той і переміг.
Існують різні теорії про те, як виникла така гра. У християнській традиції цей ритуал проводили, зокрема, для того, аби знайти найміцніше яйце, яке стає оберегом родини. Потім таке яйце могли, наприклад, кинути в пожежу, аби вона начебто не так знищила будинок, пояснював історик Олександр Алфьоров
А ще для слов'ян яйце — це символ створення всесвіту. І воно уособлює гроб Господній, а розбивання шкаралупи — воскресіння Христа, який вийшов із гробу як життя з яйця. І для того, аби з «мертвого» стало «живе», яйця і розбивали.
Як же перемогти в навбитки? Робіть це гострим кінцем, адже тупий кінець містить повітряний мішечок, що робить його вразливішим. І не забудьте про правильний захват — тримайте яйце так, щоб воно повністю ховалося в долоні, обхопивши край кільцем зі вказівного та великого пальців.
Як іще в народі возвеличували яйця?
Навбитки — це одна з традицій, яка дійшла до наших днів. Але насправді їх у наших пращурів було чимало.
Приміром, із яйцем пов'язана віра про те, що ним можна начарувати добрий урожай. Тому в деяких областях України на Великдень селяни ставили на стіл в посудині пшеницю, в яку ховали свячене яйце, і потім тримали цю пшеницю аж до посіву.
Писанки під час свят підкладали в ясла корів, аби ті добре давали молоко. З писанками та посвяченими гілками верби вперше виганяли худобу на пасовисько. А ще писанки розкидали по грядках, щоб була гарна Так називали овочі — городні плоди та зелень.городина, або клали у гніздо квочки, щоб були здорові курчата.
За народними повірʼями, на Великдень уся сімʼя має зібратися разом за святковим столом, аби протягом року успіх і достаток не оминали її. Звичай ділити між собою один великодній хліб та одну крашанку повʼязаний із прадавнім звичаєм виділяти кожному його «долю» із загального сімейного добробуту й наділяти «доброю долею» — щастям, фортуною і таланом.