Міністр охорони здоров’я США рекомендуватиме американцям вживати більше насичених жирів — медіа

Міністр охорони здоров’я США Роберт Кеннеді-молодший планує опублікувати нові рекомендації щодо харчування, щоб заохотити американців додати до свого раціону більше продуктів, які раніше вважалися шкідливими для здоров’я.
Про це пишуть Hill та Guardian.
Кеннеді стверджує, що американцям потрібно вживати більше насичених жирів, які містяться в таких продуктах, як червоне м’ясо, сир, молоко чи вершкове масло.
В інтерв’ю для Fox News Кеннеді-молодший назвав свої поради «дієтою Боббі Кеннеді».
«По суті, це дієта м’ясоїдів. Тож в основному м’ясо, а потім ферментоване — будь-що ферментоване. Багато йогурту, хороший йогурт, без цукру. Потім салат із капусти, кімчі та всілякі ферментовані овочі», — розповів міністр.
Нові рекомендації, які, за словами Кеннеді-молодшого, «засновані на здоровому глузді», можуть опублікувати вже в жовтні, що потенційно вплине на раціон у школах.
Зараз дієтичні рекомендації США, які оновлюються що п’ять років, закликають американців обмежити вживання насичених жирів до 10% від щоденного рівня калорійності.
Тим часом Американська асоціація серця рекомендувала ще менший рівень споживання — у межах 6%. Там попереджають, що насичені жири підвищують рівень холестерину та підвищують ризик серцевих захворювань, які є основною причиною смертності у США.
Членкиня правління Американської асоціації серця та професорка Каліфорнійського університету в Сан-Дієго Шеріл Андерсон порадила зараз «зберігати спокій і подивитися, що станеться», оскільки офіційно рекомендації ще не опубліковані.
Водночас професор педіатрії та медицини Каліфорнійського університету в Сан-Франциско Рональд Краусс зауважив, що насичені жири можуть бути менш шкідливими, ніж вважалося раніше. Однак він розкритикував наміри Міністерства охорони здоров’я змінити рекомендації.
А як в Україні?
Міністерство охорони здоров’я України наголошувало, що здорове харчування значно знижує ризик виникнення багатьох захворювань, включно із цукровим діабетом, інфарктом, інсультом тощо.
У відомстві радили, щоб обсяг жирів у денному раціоні не перевищував 30% від загальної споживаної енергії. Водночас насичені жири повинні становити не більше ніж 10% цього показника, а трансжири — менше за 1%.
«Корисними» МОЗ називало мононенасичені жири, які містяться в рослинних оліях (оливковій, арахісовій, кунжутній, лляній); горіхах (кеш’ю, мигдалі, пекані, фісташках); авокадо. Також радили поліненасичені жири, на які багаті певні види риби (лосось, тунець, оселедець, сардини); волоські горіхи; різне насіння (соняшникове, гарбузове, лляне, кунжут).
А ось незбиране коров’яче молоко, жирні види м’яса та птиці, сало, вершкове масло, твердий сир тощо вважаються «некорисними», зазначили в МОЗ. Крім того, закликали уникати трансжирів, що містяться переважно у випічці, смажених стравах, як-то картопля фрі чи маргарин.
- Поділитися:

