Авторські права не розповсюджуються на смак їжі — рішення Європейського суду

Європейський суд ухвалив рішення, згідно із яким, смак їжі не може бути об'єктом авторських прав. У рішенні суду пояснюється, що властивості смаку занадто «різноманітні і суб’єктивні» для того, щоб бути інтелектуальною власністю.

Зазначається, що нідерландський виробник Levola заявив у суд Нідерландів про те, що сир Witte Wievenkaas порушує авторські права виробника, будучи подібним до його крем-сиру з травами Heksenkaas.

Під час розгляду справи нідерландський апеляційний суд звернувся до Європейського суду з проханням пояснити, чи розповсюджується Директива про авторські права на смак їжі.

Як постановив суд ЄС, щоб кваліфікуватись під авторські права, смак мав би класифікуватись як «витвір»: повинен бути оригінальним задумом і мати якісь риси, які точно і об’єктивно його вирізняють.

А смак, як вирішили у суді, «визначається на основі смакових відчуттів і досвіду, які є суб’єктивними і різноманітними» і залежить від віку, звичок і уподобань споживача.

Нагадаємо, у серпні археологи виявили у стародавній гробниці в Єгипті сир, виготовлений близько 3,2 тисячі років тому.

/Лев Коротаєвський