Глобальне потепління загрожує знищенню виноробних регіонів у світі. Якщо середня температура на планеті підвищиться на 2 градуси, це скоротить їхню кількість на половину, якщо на 4 градуси — на 85%.

Про це йдеться в дослідженні міжнародної групи вченних, опублікованому в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Науковці вивчили 11 сортів винограду і їх здатність до адаптації: «каберне совіньйон», «шардоне», «мерло», «піно-нуар», «рислінг» й інші популярні різновиди.

Для кожного з сортів розробили модель, яка здатна передбачити, чи виноград зможе адаптуватися до різних сценаріїв кліматичних змін: потепління на 0,5, два і чотири градуси. З’ясувалось, що при будь-якому з варіантів втрати сільського господарства будуть очевидними. Найбільше постраждають регіони з теплим кліматом: Італія, Іспанія та Австралія. 

Водночас науковці зазначають, що деяким сортам винограду, з якого вироблять вино, все ж вдасться адаптуватися до більш спекотного клімату.

Поділитись: