Харчові підприємства високого ризику перевірятимуть раз на 3 місяці — Держспоживслужба
В Україні з 4 квітня 2018 року набув чинності закон «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми та побічні продукти».
У межах запровадженого державного контролю за якістю харчових продуктів, Державна споживча служба перевірятиме підприємства з високим ступенем ризику раз на квартал.
Про це Громадському повідомив голова Держспоживслужби України Володимир Лапа.
«Далеко не кожне підприємство буде перевірятися, скажімо, раз на квартал. Тільки ті, що будуть віднесені до високого ступеню ризику. А я думаю, що їх буде близько півтора тисячі в Україні. Інші, менше ризиковані будуть перевіряти раз два роки, раз на три роки», — зазначив він.
До таких підприємств, наприклад, належать молокопереробні. Лапа також додав, через посилення контролю за якістю продукції, у Держспоживслужбі можуть виникнути проблеми із кадрами:
«Ми будемо дивитися на наше кадрове забезпечення. Там де буде потреба, будемо додатково оголошувати конкурси. Або інший варіант — якщо побачимо, що не справляємося, можливо будемо пропонувати зменшення періодичності такого контролю. Бо збільшити граничну чисельність державних службовців не так просто. Попередньо ми оцінюємо, що зможемо ефективно виконувати контроль в цій сфері», — додав Лапа.
В Україні з 4 квітня 2018 року набув чинності ухвалений минулого року Верховною Радою закон «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми та побічні продукти».
Контроль за якістю харчових продуктів здійснюватиметься за «ризик орієнтованою моделлю». У підприємствах, що відносяться до групи високого рівня ризику, перевірки будуть проводитись раз на квартал.
Крім цього, новий закон передбачає підвищення штрафів за порушення умов зберігання продуктів та неналежні умови їхнього виробництва.
Зокрема, за продаж продуктів, термін зберігання яких вже вичерпався, підприємцям доведеться заплатити до 45 тисяч гривень, а якщо споживання таких продуктів нанесе шкоду здоров’ю, то відповідне підприємство можуть закрити на 10 днів.
Ухвалення такого закону щодо регулювання якості харчових продуктів було однією з євроінтеграційних вимог.
- Поділитися: