Кримські татари вчили львів’ян готувати каву
Одна з кримськотатарських кав’ярень влаштувала для львів’ян автентичну кавову церемонію, під час якої відвідувачів знайомили з кавовими традиціями кримського народу, а також вчили готувати жіночий і чоловічий варіант кави на піску.
«Будь-яка кримськотатарська гостина починалась з кави, звареній на холодній джерельній воді. Для приготування жіночої кави у джезву кладуть маленьку крихту цукру, досипають кави, заливають холодною водою і потім варять її. Чоловіча кава відрізняється тим, що, замість цукру, додається дрібка солі, – розповідає адміністратор кав’ярні Лєнур Абібуллаєв. – За старовинною традицією на дно філіжанки додають маленьку горошину баранячого жиру, заливають гарячою кавою, під якою він тане, і вже тоді подають до столу».
Одна з відвідувачок закладу, кримська татарка Айше Маметова вважає, що через такі розповіді про їхню культуру і традиції, вдається вибудувати солідарність і взаємопорозуміння між кримськотатарським народом і українцями.
«Треба робити наголос на тому, що наші культури є більш схожими, ніж несхожими», – каже жінка.
Лєнур Абібуллаєв також наголошує на важливості культурного зближення і знаходження культурних паралелей.
«Ми хотіли, щоб львів’яни провели паралель між галичанами, які теж люблять каву, і кримськими татарами», – додає він.
Станом на серпень 2015 у Львові та області проживали близько 3,5 тисяч кримських татар.
/Громадське.Лвів
- Поділитися: