Не можете змусити дітей їсти більше корисних овочів? Відповідь проста: просто кладіть їм більші порції. Але є нюанси

Дослідники Університету штату Пенсильванія (США) виявили, що діти, яким кладуть більші порції корисної їжі, з’їдають її більше. Але це не означає, що дітям можна просто дати дуже багато овочів.
Дослідження було оприлюднене в науковому виданні Appetite, а детальніше про нього розповідається в пресрелізі Університету штату Пенсильванія.
Дітям у ранньому віці важливо їсти овочі для отримання всіх необхідних мікроелементів. Українські лікарі, зокрема, радять давати малюкам у віці від одного до трьох років щодня 100-150 г картоплі, 150-200 г різних овочів, 100-200 г фруктів (зокрема соків) і 10-20 г ягід.
У США офіційно рекомендується давати дітям на день у середньому півтори чашки овочів у різних їх формах. Але діти часто не їдять достатньо овочів, віддаючи перевагу іншим видам їжі — не кажучи вже про те, щоб привчатися до нових овочів.
Але, можливо, вихід із ситуації набагато простіший, ніж здається?
Ще у 2010 році науковці з того ж Університету штату Пенсильванія помітили, що зміна порції певних видів їжі впливає на те, як багато її з’їдають дорослі. Це явище відоме як «ефект розміру порції».
«Ефект розміру порції» відомий давно. Існують спорадичні (але не обґрунтовані причинно-наслідковим зв’язком) свідчення, що з більшою порцією їжі — приміром, із використанням більших тарілок — пов’язане набирання ваги в деяких людей.
Дослідники Університету штату Пенсильванія під керівництвом Барбари Роллс вирішили перевірити цей ефект на дітях: чи спонукає їх більша кількість овочів більше їх з’їсти? Або, можливо, більшу роль грає спосіб подання їжі — приміром, більш солону їстимуть охоче?
В експерименті брали участь 67 дітей віком від трьох до п’яти років. Протягом місяця раз на тиждень їм давали обід із чотирма різними розмірами порцій: стандартна порція кукурудзи й броколі — з маслом і сіллю та без — і подвійна порція овочів — так само з маслом і сіллю і без.
Разом із овочами дітям давали рибні палички, рис, яблучний соус і молоко. Для контролю кількості спожитої їжі кожну тарілку зважували до та після їди, а дітей потім питали, чи сподобалися їм страви.
«Ми обрали їжу, яку загалом діти люблять, але яку не назвали б своєю улюбленою. Скажімо, якщо подати овочі разом із курячими крильцями, то на вас, імовірно, чекає розчарування», — пояснює Барбара Роллс.
Як виявилося, діти, яким давали великі порції, в середньому їли на 68% (або 21 грам) більше овочів, ніж ті, кому давали менші порції. При цьому додавання масла й солі ніяк не вплинуло ані на споживання овочів, ані на задоволення дітей від них — їх оцінювали приблизно однаково.
Водночас співавторка дослідження Ганім Дікітас застерігає: не можна просто брати й накладати на тарілку скільки завгодно овочів. Є межа, після якої «ефект розміру порції» вже не спостерігається. І саме над цим — і більш конкретними порадами, як привчити дітей їсти більше корисної їжі — наразі й працюють науковці.
«Вам потрібно зважати на поєднання їжі, оскільки відчутність овочів у порівнянні з іншою їжею на тарілці впливатиме й на сприйняття розміру їх порції. Вам варто впевнитися, що ваші овочі смакують добре у порівнянні з іншою їжею», — додає Барбара Роллс.
- Поділитися: