Обмеження кількості людей у приміщеннях справді зменшує ризик інфікуватися коронавірусом — дослідження

Обмеження кількості людей, які можуть перебувати у приміщеннях, зменшує ризик передачі коронавірусу. Якби ресторани, спортзали та інші переповнені громадські місця були відкриті у перші місяці пандемії, то більшість людей інфікувалися б коронавірусом саме там.

Про це свідчать результати дослідження, яке опублікували у журналі Nature.

Науковці проаналізували геодані 98 млн людей із 10 міст США та з'ясували, що вони відвідували з березня по травень. Вони отримали дані про щогодинне пересування цих 98 млн і змогли розрахувати, скільки у середньому людей перебували на квадратний метр.

Якби ресторани, спортзали та інші переповнені громадські місця були відкриті у перші місяці пандемії, то 8 із 10 людей інфікувалися коронавірусом саме там, кажуть науковці.

«Ресторани були б найризикованішими місцями. Ризик інфікуватися там приблизно у чотири рази вищий, ніж у спортзалі чи готелі», — розповів один із авторів дослідження зі Стенфордського університету Юре Лесковец New York Times.

Науковці кажуть, що часткове обмеження роботи закладів харчування, яке відбувається зараз у всьому світі, особливо важливо для людей із низьким рівнем доходу. Згідно з дослідженням, навесні спалахи інфікування сталися саме в таких громадах.

Різниця у доходах

Для того, щоб зрозуміти відмінності між людьми з різними доходами, дослідники вивчили продуктові магазини. З'ясувалося, що у районах із низьким рівнем доходу люди вдвічі частіше інфікувалися коронавірусом, ніж у районах із вищим рівнем доходу.

Це пояснюють, зокрема, тим, що у магазинах у районах із низьким рівнем доходу на один квадратний метр на 60% більше відвідувачів і покупці в таких магазинах залишаються в приміщенні.

Після того, як у США оголосили жорсткий карантин та закликали громадян залишатися вдома, вчені помітили, що люди з низьким рівнем доходу не змогли різко зменшити свою мобільність. Зокрема через те, що більшість людей не могли працювати вдома, бо їх місце роботи це не передбачає. Геодані показали, що у районах із низьким доходом спостерігалися значні скупчення людей.

Як показав аналіз науковців, якби ресторани продовжували працювати як зазвичай, це призвело б до додаткових 600 тисяч заражень до кінця травня у США.

Дослідники пропонують зосередитися на часткових обмеженнях для перебування людей у приміщеннях. Наприклад, якщо обмежити наповненість ресторанів до 60%, це зменшить на 80% кількість інфікувань там.

Актуальність «карантину вихідного дня»

В Україні з 00:00 суботи до 00:00 понеділка буде діяти так званий карантин вихідного дня. Тоді працюватимуть лише продуктові магазини, автозаправки, аптеки, фінансові установи та транспорт. Детальніше про зміни читайте тут.

У МОЗ таке рішення пояснюють тим, що це допоможе розірвати ланцюг передачі вірусу, адже у вихідні все буде закрито, люди менше контактуватимуть. Проти такого карантину виступає малий та середній бізнес, зокрема власники ресторанів і кав'ярень. Вони заявляють, що таке рішення — лише популізм, нові обмеження не принесуть результату, а лише збитки бізнесу. Проте, судячи з дослідження американських науковців, такі часткові обмеження дійсно можуть мати позитивний результат.