Просто додай гостроти. Як перець чилі може допомогти покращити ефективність сонячних батарей?

Як можна покращити ефективність таких сонячних батарей? Виявляється, розгадка приховується в перці чилі
Як можна покращити ефективність таких сонячних батарей? Виявляється, розгадка приховується в перці чиліUniversity of Oxford Press Office / Wikimedia Commons

Група дослідників із Китаю та Швеції виявила, що хімічна сполука капсаїцин, яка надає перцю гостроти, може бути використана для покращення енергоефективності сонячних батарей на основі матеріалу перовськіту.

Перовськіт — мінерал класу оксидів зі структурою титанату кальцію — є одним із перспективних матеріалів для виготовлення сонячних батарей. Причина — їхня ефективність: застосування лише одного перовськіту дозволяє досягти понад 25% ефективності батареї, а в поєднанні з іншими елементами вона може зростати ще більше.

Водночас, у порівнянні зі стандартними кремнієвими сонячними батареями, батареям на основі перовськіту притаманне явище нерадіоактивної рекомбінації. Це означає, що частина заряду батарей перетворюється на тепло, тобто їхні теплові витрати збільшуються, а ефективність — знижується.

Дослідники з Китаю та Швеції під керівництвом Чіньє Бао зі Східнокитайського педагогічного університету спробували знайти природний і недорогий шлях розв'язання цієї проблеми. І зупинилися на речовині капсаїцині — яка, за збігом, відповідає за гостроту перцю. Перевірити цю гіпотезу вони вирішили на сонячній батареї на основі перовськіту метиламоній трийодиду свинцю (CH3NH3PbI3).

На етапі виробництва до прекурсора додавали капсаїцин у співвідношенні 0,1% до кінцевої маси перовськіту. Після цього покращені батареї перевірили на ефективність та стабільність у порівнянні зі звичайними.

Ефективність контрольних батарей склала 19,1%, а батарей із капсаїцином — 21,88%. А після 800 годин перебування на відкритому повітрі «покращені» батареї утримували понад 90% вихідної ефективності. Автори дослідження вказують, що на сьогодні це найбільш ефективні показники для сонячних батарей на основі взятого ними матеріалу.

Як пояснює Бао з колегами, додавання капсаїцину дозволило змінити поверхневу енергетику перовськіту: сполука заповнює місця між шарами напівпровідників p-типу (мають менше електронів) і n-типу (мають більше електронів), запобігаючи згаданому вище явищу нерадіоактивної рекомбінації.

На думку авторів, їхнє відкриття є одним із прикладів використання безпечного для довкілля способу покращення альтернативних джерел енергії. У майбутньому вони планують знайти способи збільшити ефективність сонячних батарей на основі перовськіту, який не містить у своєму складі свинцю.

Дослідження було опубліковане у виданні Joule.