Українським агровиробникам слід покращувати стандарти якості — експертка
За підсумками 2017 року Україна зайняла перше місце у світі за показниками приросту експорту агропродовольчої продукції до країн Європи. При цьому українським виробникам необхідно покращувати стандарти якості продукції.
За підсумками 2017 року Україна зайняла перше місце у світі за показниками приросту експорту агропродовольчої продукції до країн Європи. При цьому українським виробникам необхідно покращувати стандарти якості продукції.
Про це в ефірі Громадського повідомила експертка українського «Клубу аграрного бізнесу» Дарія Гриценко.
«За даними Єврокомісії, тиждень тому вони оприлюднили цей звіт (щодо агроекспорту, — ред.), Україна зайняла перше місце за приростом показників експорту до ЄС, ми показала приріст у сумі 1,4 млрд євро, це порядка 30% експорту агропродовольчої продукції», — сказала експертка.
За її словами, Україна продовжує експортувати до Європи сировину — це соняшникова олія, кукуруза, пшениця та соєві боби.
Водночас Гриценко додала, що Україна почала нарощувати експорт оброблених продуктів — соки, сушені овочі, горіхи.
Вона наголосила, що Україна вже на цей час змогла переорієнтувати експорт агрородовольчої продукції з країн СНД на Європу.
«Російський ринок вже не важливий, ми вже переорієнтувались — країни СНД в структурі нашого аграрного експорту займають близько 1%», — сказала вона.
Гриценко додала, що значну частку в українському експорті займає Азія та Африка.
Вона зазначила, що українські виробники агропродукції мають підвищувати свої стандарти. «Не стільки Європа має визнавати наші стандарти, скільки ми маємо наші стандарти підтягувати до рівня європейських», — додала вона.
При цьому, на думку Гриценко, Європа задоволена якістю української продукції, яка постачається туди.
Раніше повідомлялось, що Україна збільшила експорт яблук до Європи.
- Поділитися: