В Канаді розробили пластикове пакування-індикатор зіпсованих продуктів

Вчені зканадського Університету Макмастера розробили прозорийігнучкий пластик, якийреагуєнаприсутність бактерійкишкової палички —E. coli.

Вчені з канадського Університету Макмастера розробили прозорий і гнучкий пластик, який реагує на присутність бактерій кишкової палички — E. coli.

Статтю про винахід опублікували в журналі ACS Nano.

Основа нового матеріалу — прозора плівка ціклоолефінового полімеру (СОР). Винахідники хімічно приєднали до неї нанорозмірні частинки, що містять пробу на присутність характерних для кишкової палички молекул. Флуоресцентна група, яка міститься в пробі, починає світитися, детектувавши бактерії.

Експерименти показали, що матеріал зберігає стабільність не менше двох тижнів і виявляє навіть невеликі концентрації клітин E. coli в яблучному соку та м’ясі.

Зазначається, що ці бактерії здатні викликати досить неприємні інфекції, зокрема коліти та ешерихіози, отже відстежувати їх в їжі вкрай важливо.

Надалі автори планують зайнятися розробкою аналогічної проби на наявність небезпечніших бактерій — сальмонел. Вони сподіваються, що це стане початком серйозного прориву в профілактиці інфекцій, що передаються з їжею, адже вони стають причиною понад 400 тисяч смертей щороку.

Раніше ми розповідали, що вчені з Австралійського університету в Сіднеї розробили високоеластичний хірургічний клей, який швидко ущільнює рани.