ENRU

Вчені заявили про різке зменшення найбільшої колонії королівських пінгвінів

Найбільша в світі колонія королівських пінгвінів, яка мешкає на островах на півдні Індійського океану, скоротилася у розмірах на 88%. Відтак, чисельність колонії, яка у 1980 роки налічувала мільйон птахів, скоротилась до 120 тисяч сьогодні.

Про це йдеться у статті дослідника Анрі Ваймерскірха з університету Рошель для журналу Antarctic Science.

Колонію на острові Кошон безлюдного французького архіпелагу Крозе виявили у 1962 році. Востаннє кількість птахів перераховувалась 30-40 років тому, тоді їхня чисельність становила близько півмільйона пар.

Анрі Ваймерскірх вирішив оновити інформацію про чисельність колонії. Для цього він використав супутникові знімки і дані зйомки з вертольота.

Вчений зазначає, що наразі достеменна причина масового зникнення пінгвінів невстановлена.

«Колонія за останні 35 років зменшилася на 88 відсотків, з приблизно 500 тисяч пар до 60 тисяч пар. Ми вивчили можливі причини такого зниження чисельності, але не змогли знайти переконливе пояснення», — пишуть автори статті.

Згідно із дослідженням, різке зменшення колонії було несподіваним, так як інші групи птахів на тому ж архіпелазі залишаються стабільними, а на сусідніх островах колонії збільшилися.

Серед можливих причин зменшення кількості птахів вчені називають, зокрема, Індоокеанський диполь 1997 року — температурну аномалію поверхні води.

Вважається, що частина колонії могла відколотися і переміститися. Також, за однією із версій, птахи могли захворіти, але наразі даних про це немає.

Раніше повідомлялось, що в Антарктиді завдяки знімкам з космосу знайшли 1,5 мільйона пінгвінів.