Морква і зелений чай здатні зменшити ризик хвороби Альцгеймера — вчені
Вчені з університету Сайтама у Японії провели дослідження, результати якого дають підстави стверджувати, що речовини, які містяться у зеленому чаєві та моркві, здатні знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера. Відповідне дослідження описане у статті в журналі Journal of Biological Chemistry.
Хвороба Альцгеймера виникає через накопичення всередині нейронів патогенної речовини — білка бета-амілоїду (амілоїдні бляшки). Він утворюється з «уламків» білка APP, який бере участь в процесах лагодження пошкоджених нейронів.
Вчені спробували з'ясувати, як різноманітні фітогормони та білки присутні у рослинах, впливають на швидкість формування «уламків» APP.
Науковці вирішили дослідити рослини, які взаємодіють з альфа-секретазою — білком, який руйнує клубки білкового сміття, включаючи і залишки APP.
Вчені взяли для дослідження екстракт зеленого чаю та моркви — у чаєві міститься речовина EGCG, а у моркві, відповідно, ферулова кислота — саме у цих речовинах домінує альфа-секретаза.
Отримавши велику кількість цих ферментів, вчені провели дослідження на мишах, схильних до розвитку хвороби Альцгеймера.
Як показали експерименти, комбінація екстракту моркви і чаю діяла на мозок мишей значно сильніше, ніж працювали ці речовини окремо. Всього через 3 місяці після переходу на дієту з великою кількістю екстрактів моркви та зеленого чаю, концентрація амілоїдних бляшок в мозку мишей різко впала, а їх когнітивні здібності помітно покращилися.
Зокрема, їх епізодична пам'ять стала настільки ж хорошою, як і у здорових мишей такого ж віку, а здатність згадувати події з далекого минулого покращилася приблизно у 1,5 рази.
Відтак, вчені стверджують, що збільшення у раціоні людей зеленого чаю та моркви може справді зменшити ризик захворювання хвороби Альцгеймера.
Раніше ми писали, що вчені встановили зв'язок між бактеріями, які викликають пародонтоз, і хворобою Альцгеймера.
- Поділитися: