Виростити салат в Україні: секрети голландського бізнесу

Майкл Хондерс — голландський фермер, який керує першою і єдиною в Україні аграрною компанією з повністю іноземними інвестиціями. Компанія розташована недалеко від Львова. Майкл розповів, як вони звикли вирощувати салат у Голландії, і чого в Україні це робити непросто, проте можна і потрібно. Голландець поділився проблемами, з якими cтикаються іноземні компанії в Україні

«Упродовж дня всередині температура сягає майже 20 градусів. Ми маємо створити умови для салату, щоб він ріс увесь день. Йому це подобається. Рослини ростуть на воді. Коріння – повністю у воді, через нього салат отримує всю їжу. Тож, загалом, нам тут нічого не потрібно робити», — розповідає фермер.

Сьогодні тут вирощують салат і деякі трави, також намагаються культивувати руколу. За словами Майкла, це нормально, у Нідерландах звикли спеціалізуватися на одній культурі.

«З іншого боку ми вирощуємо паростки. Пересаджуємо їх на більші платформи, щоб їм було просторіше. Переважно тільки перевіряємо, щоб клімат був відповідний. І чекаємо, поки вони виростуть. Приємно бачити, як із насіння — з нічого, виростає те, що люди можуть їсти».


Голландський фермер вважає недоцільним возити свіжі продукти аж за 3 000 км, якщо можна виростити їх тут. В Україні багато ферм вирощують салат влітку. Та лише тут він росте 365 днів у році. Такий проект господарство має ще й в Грузії. Там теж немає місцевих виробників, особливо в зимовий період:

«У Грузії значно краще випрацюване законодавство, правила, закони у них справді вимогливі та однакові для всіх. Так, для українців ситуація покращується, але ви насправді далеко позаду, якщо подивитися на стандарти».

Спочатку тут працювали місцеві аграрії, які знали, що вони роблять. Це дуже полегшело роботу, розповідай Майкл. Місцева влада також багато чим допомогла тут, у Буську. Європейська Бізнес Асоціація допомогла розібратися що до чого на початках відкриття бізнесу:

«Коли ми починали, то дозвіл на імпорт довелось чекати півроку. У Нідерландах ці стандартні речі ми залагоджуємо протягом декількох днів. Такі моменти все ускладнюють, але торік ми, як і раніше, імпортувати частину товару, і це зайняло вже декілька тижнів. Все вдосконалюється, ви на правильному шляху, але попереду ще багато роботи. Я бачу, що люди дійсно хочуть змін. Тож вони працюють над цим».

На питання про секрет успіху фермер говорить, що вся магія у його нідерланському корінні:

«Якщо це секрет, то я не можу його вам розповісти (усміхається — ред). Скажімо, це саме так, як ми звикли вирощувати в Нідерландах. Це не дуже відрізняється від того, що ви тут бачите, — це можливість захистити рослини від усього: дощу, граду, снігу, температур. Найбільша наша перевага – ми вирощуємо цілорічно. Наші клієнти знають, що упродовж року завжди однакова якість. Тож у нас є продукт, який можемо постачати весь рік. Не має значення, чи це грудень і лежить 2 метри снігу, чи липень, коли ззовні 30 градусів. Ми матимемо той самий салат.

Купити технології не так вже й складно. Всі охочі можуть придбати технології, але треба також вміти ними користуватись. Ви можете дати кожному автомобіль, але це не означає, що кожен вміє керувати. Голландські фермери послуговуються цими знаннями вже багато років, тож знають, що робити. А тут є можливість мати землю, великий ринок.

Щоб запустити цей бізнес, необхідні тільки знання, аби переконатися, що продукт вирощують правильно, щоб отримати максимальну продуктивність. Я думаю, це голландська особливість».

/Роман Скрипник, Hromadske.Львів