WWF: В усьому світі викидають у сміття понад 1,3 млрд тонн їжі на рік
Всесвітній фонд дикої природи (WWF) звертає увагу на проблему утилізації харчових відходів. Про це йдеться у новій доповіді, яку для організації підготувала дослідницька компанія Metabolic.
Як підкреслюється у звіті, за даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO), зараз 31% харчової продукції просто викидається. Тоді як у світі налічується 795 млн осіб, які хронічно недоїдають.
В усьому світі викидають у сміття понад 1,3 млрд тонн придатної для людини їжі на рік. Навіть чверті їжі, яка викидається, вистачить, щоб нагодувати всіх цих людей, додають у фонді.
Найбільшу кількість продуктів викидають жителі Європи та північної Америки, які часто самі утилізують їжу. Нерідко їжа псується ще до того, як потрапить в руки споживачів - на складах і базах, в магазинах, при транспортуванні, тощо.
«Якщо населення Землі буде рости так само, як зараз, а способи виробництва їжі і харчові уподобання людей не зміняться, до 2050 року це може привести до катастрофічних наслідків», - підкреслюють у WWF.
Для попередження катастрофи WWF пропонує в рамках акції «Година Землі» скоротити споживання напівфабрикатів і звернути увагу на місцеві та сезонні продукти, особливо рослинного походження. Це необхідно для зменшення часу, ресурсів і енергії, що йдуть на виробництво і транспортування їжі.
Також фонд пропонує ввести систему екологічної сертифікації. Вона дозволить сформувати всі умови для створення екологічно безпечної продукції та організації виробництв, що відповідають установленим законом екологічним вимогам, спрямованим на забезпечення безпеки життя, здоров'я споживачів і охорони навколишнього середовища.
Нещодавно для зниження кількість харчових відходів у Копенгагені відкрився перший у світі супермаркет харчових відходів, у відкритті якого взяла участь принцеса Данії Марі.
Denmark's first food waste supermarket selling surplus produce opened by princess Marie https://t.co/B1HPEpknTu pic.twitter.com/Ff95y6Ehbt— Denmark.dk (@denmarkdotdk) February 24, 2016
Магазин пропонує покупцям продукцію на 30-50% дешевше, ніж у звичайних супермаркетах. Варто зазначити, що за останні п'ять років, Данія на 25% скоротила загальний обсяг харчових відходів.
З метою вирішення одразу двох проблем – велика кількість харчових відходів і зростання бідності – у Франції нещодавно ухвалили новаторський закон, який зобов'язує супермаркети жертвувати непродану їжу на благодійність або віддавати її в якості корму для тварин, в іншому випадку доведеться сплатити штраф до € 75 000 ($ 82 324) і навіть отримати до двох років в'язниці.
This is HUGE: France becomes 1st country to ban supermarket food waste—https://t.co/TBYxjm0ccF pic.twitter.com/A861ObYH29— Global Citizen (@GlblCtzn) February 8, 2016
/ фото lindiceonline.com
- Поділитися: