Як виконати Угоду про асоціацію? Завдання №1 (ІНФОГРАФІКА)
27 червня відбулося підписання економічної частини Угоди про асоціацію з ЄС. Від її виконання залежатиме, чи вийдуть українські товари на ринок ЄС, чи полегшаться умови ведення бізнесу, чи зменшиться кількість непотрібних бюрократичних процедур та документів, чи відчують люди у своєму повсякденному житті застосування європейських стандартів тощо.
У перший рік дії економічної частини Угоди Україна має виконати низку завдань. Відтак, факт підписання ще не означає її ефективне виконання, тому громадська організація "Центр UA", texty.org.ua та Українська Правда ініціюють серію матеріалів, які простою мовою візуалізації будуть пояснювати основні завдання, необхідні для виконання економічної частини Угоди в перший рік її дії. У співпраці з експертами було визначено 7 ключових завдань, перше з яких - безпечність харчових продуктів.
ЄС застосовує дуже жорсткі вимоги щодо безпечності продуктів, щоб звести до мінімуму можливі випадки харчових отруєнь. Угода дає можливість українським виробникам вийти на ринок ЄС. Проте для цього Україна зобов’язана адаптувати європейські стандарти та прийняти низку законів, які запровадять європейську систему контролю за безпечністю продуктів. Виконання цих умов не лише допоможе українським товарам вийти на європейський ринок, а й зробить безпечнішими продукти для національного споживача.
У цій графіці Ви довідаєтеся, чим різниться європейська система контролю за безпечністю продукції від існуючої в Україні. Чому українська система є неефективною і яким чином її змінити. Скільки органів в Україні контролюють безпеку продуктів і чому їхня робота не є результативною. Скільки коштів харчові підприємства витрачають сьогодні на отримання різноманітних сертифікатів та дозволів і яким чином європейські стандарти можуть це спростити. Що таке система ХАССП і як вона забезпечує ефективну систему контролю за безпечністю харчових продуктів. Скільки коштує процедура її впровадження та які переваги вона надасть виробникам. Який закон зможе запровадити європейську систему контролю за безпечністю харчових продуктів в Україні.
- Поділитися: