Як репер сам собі робив Біг Мак: один день роботи в «МакДональдз»
Як репер сам собі робив Біг Мак: один день роботи в «МакДональдз»
Як репер сам собі робив Біг Мак: один день роботи в «МакДональдз»
Як репер сам собі робив Біг Мак: один день роботи в «МакДональдз»
Як репер сам собі робив Біг Мак: один день роботи в «МакДональдз»
Як репер сам собі робив Біг Мак: один день роботи в «МакДональдз»

Як репер сам собі робив
Біг Мак

один день роботи
в «МакДональдз»
Партнер проєкту
усі Фото:
«МакДональдз»
Партнер проєкту
один день роботи в «МакДональдз»
усі Фото: «МакДональдз»

«Сьогодні я цілий день працюю в “МакДональдз”. Готуватиму, їстиму,
багато питатиму й дізнаватимуся, що
там узагалі всередині відбувається.
Погнали зі мною!»

Слава Дрофа

якого багато хто знає як репера OTOY, вирішив спробувати себе в новій ролі й провів цілий день як працівник «МакДональдз» у Києві. Репер захотів на власному досвіді дізнатися, як працює популярна мережа ресторанів швидкого обслуговування, а головне — своїми руками зробити собі Біг Мак.

Тож чи впорається репер із темпом роботи у ресторані та скільки кілограмів картоплі фрі доведеться викинути через нього? Робимо ставки.

Спойлер:
украсти сирний соус Славі не дозволили.

«Мені потрібна моральна підтримка»: як Слава вперше в житті прасував сорочку

У «МакДональдз» Славу зустрів інструктор Стефан і одразу ж почав проводити йому екскурсію закладом.

«Зараз ми покажемо тобі ресторан зсередини, і ти побачиш усі таємниці», — сказав Стефан, коли вони зайшли у службове приміщення.

Далі реперу видали уніформу — фірмову сорочку, джинси, кепку та кросівки. І, звісно, бейдж з іменем OTOY.

«Розпаковка. Мені сказали, що форму треба прасувати. Я, чесно кажучи, ніколи в житті речі не прасував. І це буде непоганий челендж для мене», — ділився першими враженням Слава, розглядаючи свою нову форму.

Прасування робочої форми — дуже важливе перед виходом на кухню, адже кожен працівник повинен мати охайний вигляд. Також завдяки цьому знищуються бактерії, які могли лишитися після прання.

Стефан провів Славу основними зонами ресторану, показав роздягальню для працівників, компа́кторну для сортування відходів, кухню, а також залу для відвідувачів. За допомогою спеціальної пластикової картки, яку жартома назвав чарівною, продемонстрував, як працює система доступу до різних приміщень.

«Упаковочка» для бороди та інші заходи безпеки

Особливу увагу інструктор приділив правилам гігієни й безпеки, зокрема пояснив, як часто потрібно мити руки. Вже незабаром репер зауважив, що йому доводиться це робити кожні 10 секунд, адже він то ніс почухає, то маску поправить — і торкатися продуктів уже не можна.

«Перед тим як вийти на кухню, потрібно буде зняти всі прикраси й годинник, а ще прибрати телефон», — наголосив Стефан.

Також Слава дізнався, що працівники «МакДональдз» не можуть мати бороду чи вуса. Але для нього зробили виняток і видали спеціальну маску.

«Просто якщо я побриюсь, мене люди впізнавати перестануть», — жартував Слава.

«МакДональдз» ретельно підходить не лише до харчової безпеки, а й до безпеки своїх співробітників — як фізичної, так і матеріальної.

Так, на запитання репера про те, як «МакДональдз» працював, відколи почалося повномасштабне вторгнення, Стефан розповів, що ресторани були зачинені близько семи місяців задля безпеки людей. Попри це, компанія продовжувала виплачувати зарплатню всім працівникам.

Також «МакДональдз» зберіг медичне страхування для своєї команди, надавав психологічну допомогу та створив фонд допомоги для тих, хто постраждав унаслідок обстрілів.

«Це дійсно так. Виплачували середню зарплатню до відкриття. І також для додаткової підтримки нам виплатили ще одноразову матеріальну допомогу на початку повномасштабного вторгнення», — додав Стефан.

Онбординг Слави плавно перейшов у зону виробництва, де на нього чекали булочки з бургерів. Стефан розповів, як працівники взаємодіють із продуктами, розморожують, готують, контролюють термін їхньої придатності за допомогою спеціальних таймерів. А коли час спливає, протерміновану їжу потрібно викинути:

— І не віддаєте нікому? А не можу я, наприклад, собі додому забрати? — запитав репер.


— Ні, списуємо

Інструктор показав Славі зони, де готують курку й рибу, а також нову страву — сир начос. На запитання про те, де ж харчуються працівники «МакДональдз» під час своїх робочих змін, Стефан відповів, що регулярно обідає в ресторані, бо команда має пільги — знижку на страви та безплатні напої.

Терпіння, Стефане,
терпіння

Після перших спроб на кухні Слава та Стефан перейшли в зону приймання замовлень. Слава спробував пробити свій обід на касі, розгублено дивлячись на екрани встановлених там моніторів із численними опціями:

«Це дуже складно. Доставка, пакет, ваучер-текст, список замовлень, виклик замовлення, виклик із пам’яті, наступна машина, менеджер менеджера», — перераховував репер, намагаючись розібратися в системі.

Потім Слава перейшов до зони напоїв. Там навчився готувати різні види кави й наливати напої.

«Дивись, у нас напої зараз набираються автоматично, ми ставимо їх на стійку», — пояснював Стефан.

Репер дізнався, що в «МакДональдз» використовують спеціальний апарат, який змішує сироп із фільтрованою водою та CO2. Це надає напоям особливого смаку, який відрізняється від тих, що у пляшках.

Морозиво в ріжку Слава, звісно, теж пробував приготувати. Виявилося, не так просто, як здавалося на перший погляд:

«У мене найкраще вийшло. Чи не так?» — жартував він, дивлячись на свій перший, не надто вдалий результат.

Перебуваючи по цей бік стійки, Слава відчув, якої уважності та швидкості реагування вимагає така робота. Він іще краще побачив, наскільки злагоджено працює команда ресторану навіть у години пік.

«Давай швидше, потрібно обслуговувати», — підганяв інструктор, демонструючи реальний темп роботи.

Славу вразила система навчання в «МакДональдз», про яку Стефан теж розповів.

Кожен працівник проходить повноцінне фахове навчання на робочому місці, навіть якщо не має попереднього досвіду.

Завдяки цьому вони можуть швидко опанувати всі аспекти роботи і якісно обслуговувати клієнтів.

«Я прийшла на підробіток з метою попрацювати пів року.
У січні буде 15 років, як я тут працюю»

Репер познайомився з директоркою закладу Анастасією, яка свого часу прийшла в «МакДональдз» попрацювати лише на пів року, а цьогоріч святкуватиме вже 15 років у компанії, три з яких вона очолює один із київських ресторанів. Цікаво, що 11 директорів компанії обійняли посаду ще до 25 років.

Анастасія зауважила, що 99% директорів починали кар’єру в «МакДональдз» із позиції звичайного працівника. До слова, у компанії є програма JUMP, що допомагає охочим професійно зростати тут.

OTOY спілкується з Анастасією, директоркою одного з київських ресторанів «МакДональдз»

За словами Анастасії, «МакДональдз» інвестує у навчання своїх співробітників

створює кар’єрну
мапу з підказками для кар’єрного зростання
розробляє онлайн-платформи з курсами
пропонує безплатні курси англійської мови

Компанія також надає психологічну підтримку та фінансові бонуси за досягнення й рекорди — МакБакси, кожен з яких дорівнює 180 гривням. Отримати їх можна, якщо ви, наприклад, зробите найбільше кастомізацій або продасте найбільшу кількість одиниць якогось продукту за зміну.

Підтримка
працівників

Анастасія зазначила, що 2023 року працівникам ресторанів «МакДональдз» підвищили зарплати в середньому на 20%, а 2024-го — на 15%. Понад 350 співробітників компанії долучилися до лав ЗСУ, усі вони отримують зарплату, а директори постійно підтримують зв’язок із ними. Також є програма підтримки ветеранів.

+20%
2023
+15%
2024
Ріст зарплати працівників
Ріст зарплати
працівників
350

співробітників компанії долучилися до лав ЗСУ

Слава поцікавився, яку зарплатню отримують співробітники, адже досі поширений стереотип, що робота касиром «МакДональдз» — це щось посереднє, не дуже перспективне.

«Але я сьогодні побув у вашому ресторані, поспостерігав за побутом працівників, і хочу сказати, що вони себе дуже класно почувають», — додав репер.

Анастасія розповіла про калькулятор зарплати, тож Слава вирішив вирахувати свою потенційну винагороду:

«Слухайте, ну, моя заробітна плата може становити 17 624 гривні 43 копійки після відрахування податків», — поцікавився репер, дивлячись на результат обрахунку.

Анастасія пояснила, що це зарплата звичайного працівника за повну виробітку, тобто 40 робочих годин на тиждень. Але якщо зростати, то можна отримувати підвищення — стати інструктором або менеджером і мати більшу зарплату. Графік роботи можна підбирати індивідуально, тому роботу в «МакДональдз» реально поєднувати з навчанням. Слава був приємно здивований прозорістю системи оплати та можливістю заздалегідь розрахувати свій дохід.

Розрахувати зарплату

Це місце, де я можу лишатися, скільки захочу

Наприкінці зміни Слава поділився враженнями від експерименту. Найбільше його вразила інтенсивність праці та злагодженість команди. Особливо сподобалося самостійно готувати обід — туди увійшли Біг Мак, картопля фрі, сирний соус і Coca-Cola.

«Мені здається, це ідеальне місце для праці. Особливо якщо шукаєш чогось стабільного. Тому що це про місце, де я можу прийти і справді залишитися тут, наскільки я хочу», — підсумував він свій досвід.

До слова, коли OTOY рефлексував про свій проведений у «МакДональдз» робочий день, на його інструктора Стефана чекала приємна несподіванка — його підвищили до позиції лідера зміни. Колеги привітали чоловіка тортом і теплими словами.

Слава, натхненний побаченим,
підсумував:

«“МакДональдз” — це справді велика сім'я, і кожен може стати її частиною.

Тут можна отримати не лише конкурентну зарплатню, а й безплатну психологічну допомогу, курси англійської мови, персональну знижку на їжу та безплатні напої. Це чудова можливість для тих, хто шукає стабільну роботу з перспективами росту».

Якщо ви надихнулися досвідом OTOY і хотіли б стати частиною великої мережі ресторанів «МакДональдз», дивіться актуальні вакансії.

переглянути вакансії