У ЗСУ з’являться кошерні та халяльні раціони для військових

Міноборони запроваджує кошерні та халяльні раціони для військових
Міноборони запроваджує кошерні та халяльні раціони для військовихМіноборони

У добових раціонах для українських військових вперше з’являться халяльні та кошерні сухпайки, розроблені з урахуванням релігійних потреб бійців.

Про це повідомили у Міністерстві оборони України.

Халяльні сухпайки розроблені для військових, які дотримуються ісламських норм харчування. Водночас кошерні сухпайки відповідають вимогам кашруту і призначені для військовослужбовців, які сповідують юдаїзм.

Сухпайки складаються з трьох раціонів — сніданку, обіду, вечері. Залежно від типу сухпайка (звичайний, халяльний чи кошерний) асортимент перших страв складається з борщу з м'ясом яловичини або супів з м'ясом свинини, курки, баранини або яловичини. Відповідно і перелік других страв включає, зокрема, різноманітні каші зі свининою, яловичиною, бараниною, куркою тощо. 

Продукти халяльних сухпайків повинні відповідати вимогам ісламських норм харчування (стандарт Халяль) та бути сертифікованими акредитованим органом. Продукти кошерних сухпайків повинні відповідати вимогам кашруту.

У Міноборони кажуть, що всі продукти відповідають стандартам безпеки та якості, встановленим законодавством України. Найближчим часом закупівельна агенція Міноборони «Державний оператор тилу» планує оголосити тендер на закупівлю додаткової партії сухпайків, до яких мають увійти за новою технічною специфікацією вже і халяльні та кошерні.

Міністерство оборони України оголосило про зміну підходу до формування сухпайків для військовослужбовців у серпні 2024 року. Тоді запевняли, що асортимент розширять, щоб врахувати релігійні, медичні та етичні потреби військових.