Німеччина і Туреччина сперечаються через кебаб. Єврокомісія дала їм пів року на розв'язання ситуації

Кухар готує донер-кебаб у ресторані в Берліні, вересень 2024 року
Кухар готує донер-кебаб у ресторані в Берліні, вересень 2024 рокуAP Photo / Ebrahim Noroozi

Туреччина та Німеччина сперечаються, за якою рецептурою потрібно готувати донер-кебаб. ЄС дало їм пів року на розв’язання цієї сварки.

Про це пише Economist.

Так, іще два роки тому Туреччина звернулася до Європейського Союзу з вимогою надати донер-кебабу статусу гарантованої традиційної особливості. Якби ЄС надав цей статус, страву необхідно було б готувати лише за турецькою рецептурою. Так, для м’яса можна було б використовувати лише яловичину, курятину та баранину (телятину та індичку — ні), а маринування м’яса та спосіб нарізки мали бути у спеціальний спосіб.

Однак Німеччина виступила проти позову Туреччини, оскільки німецький донер-кебаб відрізняється від турецького. Як пише Economist, німецький варіант цієї страви зазвичай подається загорнутим у піту з капустою або салатом і поливається соусами. Водночас у Туреччині донер-кебаб зазвичай подають на рисовій подушці або загорнувши в лаваш разом із картоплею фрі, помідорами й гострим перцем.

Так, Єврокомісія дала обом країнам 6 місяців на розв’язання суперечки. Якщо вони не зможуть досягнути компромісу, то ЄС самостійно розв'яже це питання.

Як пише Economist, у випадку перемоги Туреччини в цій суперечці європейську версію донер-кебаба доведеться продавати під новою назвою. Наразі обсяги продажів цієї страви у Європі становлять близько 3,5 млрд євро на рік, з яких 2,3 млрд євро — в Німеччині.