Ціни на каву арабіку досягли найвищого рівня з 1977 року — Bloomberg
Ціни на зерна кави арабіки зросли на 3,1%, досягнувши найвищого рівня з 1977 року. Загалом вартість арабіки цього року підскочила майже на 70%.
Про це пише Bloomberg.
Так, у Нью-Йорку фунт арабіки досяг 3,17 долара. Робуста, більш бюджетний вид кави, який використовується в розчинних напоях, також зросла у ціні на 88% у Лондоні.
Зростання ціни пояснюється проблемами з постачанням. На початку цього року Бразилія зіткнулась з сильною посухою, а В’єтнам, окрім цього, постраждав ще від сильних дощів.
Ці дві країни є двома найбільшими світовими виробниками кави: Бразилія експортує переважно зерна арабіки преміумкласу, а В’єтнам лідирує на ринку дешевшої робусти.
Другий за величиною виробник арабіки Колумбія так само не може оговтатися від наслідків сухої погоди на початку цього року. Сильні дощі могли завдати шкоди посівам у таких країнах, як Коста-Рика та Гондурас.
За словами аналітика Rabobank Карлоса Мера, іншими факторами є невизначеність щодо дати початку дії правил ЄС щодо вирубки лісів і перед потенційним підняттям мит у США адміністрацією Дональда Трампа.
Здорожчання зерен змушує продавців підіймати ціни на каву та скасовувати знижки, щоб захистити свою маржу. Так, компанія Nestle, найбільший у світі виробник кави, заявила у листопаді, що підніме ціни та зменшить упаковки.
Чим відрізняється арабіка від робусти?
Арабіка та робуста — це два основних види кавових зерен, які різняться смаком, вмістом кофеїну та умовами вирощування.
Батьківщина арабіки — гори Ємену на Аравійському півострові (звідси й походить її назва), а також південно-західне нагір’ї Ефіопії й південно-східний Судан.
Арабіка має м’який, складний смак із фруктовими та шоколадними нотками. Вона містить менше кофеїну (1,2–1,5%), вирощується на великих висотах та через це є дорожчою.
Робуста походить з регіонів західної та центральної Субсахарської Африки. Цей вид вважається менш чутливим до захворювань, тепла і високої вологості, ніж арабіка Робуста міцніша, гіркіша. Має вищий вмістом кофеїну (до 2,7%).
- Поділитися: