Чи будуть цього року дешевими полуниця та черешня? Або чому овочі та фрукти аж такі дорогі

Ціни на основні овочі та фрукти врожаю-2024, а вони досі є в магазинах та на базарах, удвічі вищі за вартість врожаю-2023. Ранні цьогорічні загалом також дорожчі за торішні.
«Ціни на харчові продукти в Україні наблизилися до рівня цін у сусідніх європейських країнах, а за деякими позиціями навіть перевищують його», — констатував нещодавно Сергій Ніколайчук, заступник голови Національного банку.
А все через те, що вітчизняних овочів українцям просто не вистачає. За оцінками аграрного експерта Івана Томича, деякі категорії через війну стали вирощувати в 3-4 рази менше. Тож 70% «вітамінного кошика» доводиться імпортувати, тому подекуди імпорт і визначає ціни.
Ціни на овочі: брак сховищ та дефіцит робочих рук
Торішня картопля в супермаркетах продається в середньому за 36,70 грн за кілограм (проти 32,32 грн минулого року), тоді як молода — за 62,73 грн (47,66 грн минулого року).
На базарах дешевше. Так, на Столичному ринку кілограм торішньої картоплі коштує 26 грн, а ранньої — 40 грн.
«Ціни на ранню картоплю залежать від погодних умов, а вони не дуже сприяють картоплі: десь засуха, десь надмірні дощі. Тому розраховувати на дешеву картоплю не варто», — говорить аграрний експерт Іван Томич.
Картоплі вітчизняного виробництва зазвичай вистачає до листопада чи нового року, після цього її завозять з Польщі, Литви — за вищими цінами. Якби картоплі садили більше, ціна б упала, але цього не відбувається.
«Ситуація у 2025 році може покращитися лише в разі ідеальних погодних умов влітку та у вересні, що звучить досить утопічно. Картопля вимагає значної кількості регулярних помірних опадів та відсутності пікових температур. Це вже давно не про нашу погоду. Цього року в окремих областях спостерігається тенденція з браком води навіть на полив. Це пов’язано зі знищенням Каховського водосховища та зміною клімату», — каже Ольга Самойліченко, виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі.

Торішня капуста в супермаркеті «АТБ» обійдеться в 54,89 грн за кілограм, минулого року її середня ціна становила 17,65 грн. Стрімко дешевшає рання капуста: вона вже втратила 38% в цінах від постачальників, які становлять 12-22 грн за кілограм. Але це в середньому втричі дорожче, ніж у червні 2024-го.
Українські тепличні огірки нині коштують, залежно від якості, 30-55 грн за кілограм у цінах від постачальників. Огірок дешевшає, та все ще на 37% дорожчий, ніж був у 2024-му. На львівському ринку «Шувар» ціна огірків-корнішонів у середньому становить 36 грн за кілограм.
«Позитивним моментом для українських виробників став той факт, що обвал цін припав саме на останні дні реалізації огірка першої сівозміни. Сьогодні на місцевих тепличних комбінатах активно триває робота із зачистки теплиць, реалізацію другої сівозміни виробники планують розпочати у другій половині літа», — йдеться в аналітиці компанії East Fruit.
Помідори нині коштують в середньому 95,70 грн за кілограм, хоча є й дешевші. Наприклад, у мережі Novus червоні помідори пропонують за 73,99 грн. Минулого року середня ціна помідорів становила 79,49 грн.
Україна, хоча й має великі теплиці з помідорами й огірками на заході країни, Вінниччині та Черкащині, все ж залежна від імпорту — це Іспанія, Туреччина, Марокко. Цього року ці країни пережили незвичайно низькі температури у квітні, що тягне ціни вгору.
Олександр Хорев з проєкту EastFruit Weekly Ukraine пояснює, що собівартість виробництва томатів у Туреччині нижча через нижчу вартість електроенергії, та й кліматично турецькі фермери можуть вирощувати томати цілий рік. «Коли сезон у травні тільки розпочинався, на ринок зайшло достатньо турецького томата. Кажуть, він не такий смачний, але це реклама нашої місцевої продукції. Утім, є тут частка правди, адже турецький томат їде більш зеленим, щоб встигнути на сезон, а наш томат збирають більш стиглим», — зазначає Хорев.
«Системна проблема вирощування овочів та фруктів в Україні — відсутність робочих рук. Овочі — це насамперед професійні робочі руки, а їх немає, ситуація в цьому плані ускладнюється до критичної межі», — говорить аграрний експерт Іван Томич.
Чоловіки, що цікавляться вакансіями тракториста чи механізатора на аграрному підприємстві, зазвичай одразу питають про бронювання від мобілізації. Цей фактор для деяких навіть важливіший за рівень зарплатні.
Ще одна проблема — відсутність овочесховищ, що не дозволяє зберігати продукцію достатньо довго. «Ситуація у зв’язку з війною тільки погіршилася. Зруйновано багато сховищ, чимало їх залишилося на окупованих територіях. А це приблизно третина від загальної кількості сховищ в Україні. Тому в нас на цей час і з’явилася така катастрофічна нестача потужності для зберігання овочів», — каже Андрій Марущак, комерційний директор компанії «Ван Дайк Технікс», яка спеціалізується на цьому питанні.
Ціни на фрукти: клімат диктує умови
«Цього року погодні умови внесли свої корективи: через нетипово низькі температури у квітні в Греції, Туреччині, Іспанії, а також затяжну прохолоду в Україні старт сезону кісточкових — абрикосів, персиків, нектаринів, черешні — змістився майже на місяць. У звичному темпі вже у травні ми мали б спостерігати високий попит на ці фрукти за привабливими цінами», — розповідає Людмила Білоус з мережі Novus.
Весняні заморозки дорого обійшлися українській фруктовій індустрії. «У деяких господарствах втрати 100%, зокрема якщо ми говоримо про абрикоси та персики. Якщо ми говоримо про вишню, черешню, то від 30-50% втрати в господарствах. Частково постраждали груші, яблуні», — повідомив Денис Марчук, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради.
Так, яблука нині в середньому коштують 85,20 грн за кілограм, хоча минулого року їхня ціна в цей час була 28,11 грн. Такі звичні для українців яблука поступово стануть преміальним продуктом, якщо цей тренд буде тривати.
«Ми маємо старішання садів, скорочення посадки садів», — коментує аграрний експерт Іван Томич.
«Нині ми лишилися практично без місцевих яблук. Багато на ринку імпортних яблук, насамперед з Польщі. Індикатором цін для яблук є банани як найбільш популярна альтернатива», — зазначає Олександр Хорев з проєкту EastFruit Weekly Ukraine.
Банани в середньому коштують 74,15 грн за кілограм, хоча торік середня ціна становила 64,03 грн. «Ціни на банан цього сезону набагато вищі, ніж минулого року. Були погодні катаклізми в країнах-виробниках», — пояснює Олександр Хорев.
Кілограм вітчизняної черешні на Столичному ринку обійдеться в середньому в 180 грн за кілограм, а імпортної — у 380 грн за кілограм. На львівському ринку «Шувар» кілограм черешні коштує 200 грн, торік у цей час ціна була 70 грн.
«Розраховувати, що цього сезону буде дешева черешня або абрикоси, не варто. У деяких господарствах через заморозки практично повністю знищено врожай, у деяких — більш як 50%. Нагадаю, що основні регіони виробництва кісточкових культур в Україні наразі окуповані», — пояснює Олександр Хорев з EastFruit Weekly Ukraine.
Так, Столичний ринок пропонує імпортні абрикоси за середньою ціною 100 грн за кілограм, а львівський «Шувар» — за 130 грн проти 105 грн минулого року.

Полуниця в мережі «Ашан» обійдеться у 269 грн за кілограм, а минулого року середня ціна на цю ягоду становила 123,40 грн. На Столичному ринку вітчизняна полуниця коштує в середньому 150 грн за кілограм, а імпортна — 130 грн.
«Вітчизняної полуниці через погоду, дощі, заморозки — мізер, а в Греції, Туреччині нині пік збирання цього продукту. У тих кліматичних умовах виробництво дешевше, — зазначає аграрний експерт Іван Томич. — У нас буде короткий період масової полуниці, а потім не буде ніякої».
«Очікуємо, що ціна на полуницю впаде до 80−100 грн, але нижче не буде — усе подорожчало», — зізнається фермер Василь з Закарпаття. За його словами, у пік сезону пропонуватимуть менш привабливі ягоди для варення та заморожування за 25−30 грн.
Українці переважно обирають купувати саме вітчизняні фрукти та овочі, хоча вже й звикли до імпорту та того, як він смакує. А різниця в смаку є. «Безумовно, для споживача важливим є походження продукції, особливо в контексті смаку, свіжості та довіри до виробника. У сезон саме українські овочі та фрукти максимально розкривають свої смакові якості — це і є їхня перевага. Водночас у зимовий період більшість продукції імпортується: томати — з Іспанії, Марокко, Туреччини; апельсини — з Іспанії, Греції, Туреччини та Єгипту; мандарини — з Туреччини, Греції та Іспанії», — розповідає Людмила Білоус з мережі Novus.
Куди ціни попрямують далі?
На аграрному ринку працює закон: що більший врожай, то менша ціна. І навпаки. Саме тому фермери та агрохолдинги подекуди навіть можуть мати інтерес в менших врожаях, адже часом на меншому врожаї можна заробити більші гроші. Утім, споживачам важить, аби й дефіциту овочів та фруктів не було, і ціна була доступною.
«Продукти будуть дешевшати — і фрукти, і ягоди, але дуже обережно. Розраховувати на супердешеві абрикоси, які в когось виростуть, не треба. Ціни будуть підтягнуті до рівня імпорту — це Туреччина, південні країни Євросоюзу», — прогнозує Олександр Хорев з EastFruit Weekly Ukraine.
«Якщо для покупців і будуть більш приємні новини в сегменті овочів, то ціни на фрукти-ягоди будуть вищими щонайменше на 20%, аніж минулого року, а за деякими позиціями й на 50%», — додає він.
Ольга Самойліченко, виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі, ділиться своїми прогнозами: «Ціна на картоплю, вирощену в Україні, традиційно нижча за європейську. Ця парадоксальна ситуація жодного економічного обґрунтування не має, оскільки в структурі виробництва картоплі переважна частка продукції (живлення, препарати для захисту, техніка) з Європи за європейською ціню. Пояснюється це лише тим, що картопля — одна з найбільш недооцінених культур в Україні. Щойно попит на картоплю перевищує пропозицію (що відбулося минулого року), ціна картоплі в Україні визначається вартістю картоплі в країнах-імпортерах, що ми й спостерігаємо».
Аграрний експерт Іван Томич своєю чергою вважає: доки не завершиться війна, до плодоовочевих ферм не повернуться робочі руки, а отже, ціни на продукцію залежатимуть від імпорту. «Потрібна урядова програма, у центрі якої була б людина в селі. Саме цю людину потрібно стимулювати, тоді виробництво почне рухатися», — говорить він.
- Поділитися: