Інфляційний Великдень. У скільки українцям обійдеться святковий кошик

«Паску цьогоріч буду пекти сама, картопля в нас своя, куплю домашньої ковбаски, зроблю салати зі свіжих овочів. У нас буде невеликий стіл, нічого особливого. Планую вкластись у 1500 гривень — якщо самому все готувати, то, думаю, це реально. Але ми не купуємо якесь вино, коньяк чи віскі екстракласу», — розповідає про свої великодні приготування Анастасія, 44-річна домогосподарка, яка разом із чоловіком-ветераном виховує двох дітей.

«Ми живемо у скромному сегменті. В питанні їжі для сім’ї проблем немає, але це завдяки тому, що ми економимо на інших речах — насамперед на одязі. Ми із чоловіком залежимо від державного бюджету», — додає вона.

Схожі підрахунки нині роблять тисячі українських сімей, які готуються 20 квітня відсвяткувати Великдень, а святкування передбачає набір страв. Ціна великоднього кошика цьогоріч у середньому більша за торішній показник на 24,5% і становить 820 гривень, підрахували в Українському клубі аграрного бізнесу.

Так, маленький кошик, до якого входять 3-4 паски, 10 яєць-крашанок, 100 грамів солі, 200 грамів хріну та свічка, — обійдеться в 427 гривень. Це на 33,2% дорожче, ніж 2024 року. Середній кошик, до якого ще додається 400 грамів сиру, 200 грамів гірчиці та 500 грамів ковбаси, — коштуватиме 847 гривень (+23,1%). Великий кошик, де, крім переліченого, ще є пляшка кагору, 2-3 огірки, 2-3 помідори та 300 грамів сала, має ціну 1185 гривень (+17,2%).

Великодній кошик дорожчає суттєво швидше за інші споживчі товари — так, загальний рівень зростання споживчих цін становить 14,6% річних, що вже багато. Паралельним курсом рухається й борщовий набір — він цього року дорожчий на 28%, за даними УКАБ.

«Всі харчові продукти нині зростають шаленими темпами — це відбувалося і 2024 року, відбувається і нинішнього року. Найбільше зростають у ціні трудомісткі продукти — м’ясо, молоко, картопля, продукти садівництва, — каже аграрний експерт Іван Томич. — Це насамперед криза робочих рук. Саме на селянські господарства впав величезний тягар мобілізації, а багато хто став мігрантом».

Ціни будуть зростати доти, доки люди будуть купувати. Олександр Хорев, координатор проєкту East Fruit Weekly Ukraine

Тогорічна посуха, підвищення податків, скорочення виробництва в деяких харчових сегментах, хронічні проблеми аграрної галузі на кшталт зменшення поголів’я великої рогатої худоби, а також, звичайно ж, війна — все це має прямий вплив на ціну великоднього кошика. 

Діти біля великодніх кошиків, у Львові, 4 травня 2024 рокуТис Микола / УНІАН

Паски: традиції і сучасний креатив

Основа великоднього кошика — це паска, святкова символічна страва. Інші компоненти великодніх столів можуть доволі суттєво відрізнятися — хтось не уявляє святкування без буженини чи генеральського сала, а молодь може вдовольнитися піцою навіть такого дня.

Індекс паски - середня вартість приготування 3-4 пасок по 500-600 грамів кожна в домашніх умовах за класичним рецептом, використовуючи інгредієнти із супермаркету.Індекс паски цьогоріч зріс на 38,6%, за даними УКАБ. Так, 3-4 паски, по 500-600 грамів кожна, якщо готувати їх власноруч на основі борошна, вершкового масла, молока, яєць, дріжджів та іншого, матимуть собівартість приготування на рівні 318 гривень.

Але далеко не всі печуть паски вдома.

«20 років тому я сама стояла два дні перед Великоднем на кухні, готувала для своєї великої сім’ї, у мене троє дітей. Готувала завжди, а потім із кожним роком почала готувати дедалі менше й менше, зараз дедалі більш купляю. Така тенденція спостерігається всюди», — зазначає Ольга Насонова, кулінарна експертка й директорка аналітичного центру «Ресторани України».

Виробники й мережі супермаркетів пропонують дуже різні паски цього року. Ціни варіюють від 30 гривень за маленьку стограмову і до 1400 гривень за кілограмову паску. Елітні паски від ресторанів і кав’ярень можуть обійтися в 800–2000 гривень. Попит на них доволі великий.

У мережі супермаркетів Novus є невеликі стограмові паски по 30 гривень, паска на 200 грамів коштуватиме 50 гривень. А от паска не лише на основі солодкого тіста та глазурі, а й із сухофруктами та горішками обійдеться вже у 169 гривень за 300 грамів. Великодні кекси, панетоне та коломба на основі італійських рецептів можуть коштувати дорожче. 

У супермаркетах «Сільпо» стограмова паска коштує 35 гривень, великодній кекс на 300 грамів — 80 гривень, кекс панетоне вагою 170 грамів — 99 гривень. Цього року «Сільпо» продає ще й таку особливу річ, як «Верхівка». Це — глазурований вершечок паски вагою 125 грамів за ціною 45 гривень. 

Компанія «Київхліб» пропонує традиційну паску на 300 грамів за 78 гривень, а от сирна на 500 грамів коштуватиме 243 гривні. Покрита глазур’ю паска Biscotti, вагою 245 грамів, має ціну 129 гривень. Фірмова паска «Майстри смаку» з великодньою посипкою та вагою 550 грамів обійдеться у 149 гривень. А от ресторан в’єтнамської кухні NAM пропонує паску з екзотичними фруктами манго та юзу: 700 грамів за 950 гривень.

Однак протягом тижня перед і після Великодня виробники й продавці пасок можуть робити на них знижки, знаючи, що люди шукатимуть дешевші варіанти.

«Цього року відбувається справжня вакханалія пасхального креативу. Це — найрізноманітніші смаки пасок, зокрема екзотика. Хтось робить паску із сюрпризом усередині. Пекарня “Франик” робить народні розписи на пасках. Роблять паски в опішнянському стилі. Також є паски зі скульптурками на верхівці. Є дубайська паска — із популярним нині дубайським шоколадом. Виробники, ресторанний бізнес креативлять як ніколи», — ділиться своїми спостереженнями Ольга Насонова з консалтингу «Ресторани України».

Символічні яйця за несимволічними цінами

Середня ціна десятка яєць становить 76,4 гривні, за даними УКАБ. Це на 30% дорожче, ніж торішнього квітня. Але можна рахувати інакше. У вересні минулого року десяток яєць коштував 39,1 гривні, а якщо порівняти це з нинішньою ціною, то маємо зростання майже вдвічі. За даними Держстату, ціни на яйця цьогоріч зросли на 44,7%.

«Це — не зміна собівартості виробництва, це лише поведінка ключового виробника яєць, на якого припадає близько 80% виробництва, — вважає аграрний експерт Іван Томич. — Хто ж буде захищати суспільство від таких цін?»

Проте 14 квітня міністр аграрної політики Віталій Коваль зробив допис, у якому стверджує, що протягом останніх двох тижнів зафіксовано зниження цін на 5,2% — до 57,68 гривні за десяток нефасованих курячих яєць категорії С1. Ймовірно, йдеться про гуртові ціни, тому що в мережах супермаркетів фіксуються інші ціни, ближчі до підрахунків УКАБ.

Але фактори для зниження ціни на яйця все ж є. Антимонопольний комітет 4 квітня звернувся до виробників яєць із попередженнями й рекомендаціями не влаштовувати «цінових гойдалок» у великодній період. Все ж тема політично чутлива, тому виробники ніби мусять прислухатися до цих рекомендацій. Минулого року АМКУ теж робив такі інтервенції, щоб знизити ціни на яйця.

«Одним із ключових елементів ціноутворення курячих яєць є вартість кормів, яка через значну частку в собівартості виробництва яєць чинить прямий вплив на кінцеву ціну продукту. Коливання цін на зернові й кормові культури безпосередньо відбиваються на вартості яєць. Крім того, сезонність і погодні умови також є важливими чинниками, що впливають на продуктивність курей-несучок, а отже, і на обсяги виробництва яєць. Різкі зміни температури та несприятливі погодні явища, які спостерігаємо останнього тижня, призводять до зниження несучості», — пояснює Максим Гопка, аналітик УКАБ.

До Великодня яйця зростатимуть у ціні, а далі буде тепло, то відбудеться зменшення від нинішньої ціни на 20-30%.Денис Марчук, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради

Ще одним важливим фактором є те, що подекуди виробникам яєць вигідніше їх продати за кордон, аніж на внутрішньому ринку. «Також впливають зовнішньоекономічні фактори: спалахи пташиного грипу в інших країнах зумовлюють скорочення поголів’я птиці та підвищення імпортного попиту. Це своєю чергою стимулює експорт яєць з України, хоча на внутрішньому ринку наразі спостерігається достатня пропозиція для задоволення попиту», — говорить Максим Гопка з УКАБ.

Освячення пасхальних кошиків, у Львові, 4 травня 2024 рокуТис Микола / УНІАН

Що ще поставити на святковий стіл — і скільки це коштує

Зрозуміло, що багато хто святкуватиме Великдень не лише з мінімальним набором, де є паска та яйця-крашанки. Великодній стіл може бути дуже різним, а тому звернімо увагу на м’ясні, молочні, овочеві й фруктові компоненти.

Для початку слід зрозуміти, що з виробництвом цих продуктів в Україні не все гаразд. Достатньо подивитися хоча б на такі числа. За перший квартал нинішнього року Україна експортувала продовольства на 5,8 мільярда доларів, за даними Державної митної служби. А от першого кварталу 2024-го такий експорт становив 6,5 мільярда доларів. Суттєве падіння, при тому що виробники більше зацікавлені саме в експорті — щоб мати доступ до валютного виторгу, що дозволяє кредитуватися у валюті на дешевших умовах, аніж у гривні.

Візьмімо молоко. У лютому 2025-го виробництво молока скоротилося на 5% — до 439 тисяч тонн. Схожі тенденції прямо відображаються на цінах. Так, середня ціна 500 мілілітрів молока нині становить 30,4 гривні — це плюс 31% до минулого року. 200 грамів вершкового масла зараз обійдеться у 121 гривню — це вже плюс 71% до показника 2024-го, за даними УКАБ.

Але, як зазначають аналітики, нині відбувається корекція ціни на молочні продукти. «Уже сьогодні ціна закупівлі молока з ферм частково зменшилась, тому що в нас ситуація, коли люди через високу ціну зменшують споживання молочних продуктів. При тому, що найменше тут заробляє фермер, а найбільший виграш має ритейл», — каже Денис Марчук.

Ціна на вершкове масло викликає занепокоєння — це експортно орієнтований товар, а ціни на зовнішніх ринках ростуть. Можливо, влітку ціна на низку молочних продуктів зменшиться.Денис Марчук, заступник голови ВАР

Якщо поглянути на м’ясо, то яловичий гуляш додав за рік 9% в ціні (до 303 гривень за кілограм у середньому), курячі стегна здорожчали на 19% (до 125 гривень за кг), курячі тушки додали 9% у вартості (до 88,4 гривні за кг), куряче філе обійдеться на 22% дорожче (191 гривня за кг), свинячий ошийок виріс у ціні на 20% (до 275 гривень за кг), сало додало в ціні 1% (239 гривень за кг), а варена лікарська ковбаса здорожчала в середньому на 3% (351 гривня за кг).

Це все — числа, що відображають річне зростання ціни. Якщо брати місячні або тижневі розрізи, то окремі м’ясні продукти можуть і дешевшати. Це визначається попитом.

«Вартість м’ясних продуктів тимчасово стабілізувалась, а на деяку продукцію навіть трошки знизилась. Причиною цьому слугує зменшення попиту під час посту», — пояснює аналітик Максим Гопка.

Ціни на м’ясо зростуть у другій половині квітня, адже вартість кормів тримається на високому рівні, що підвищує собівартість виробництва. Крім того, збільшиться сезонний попит у теплий період часу.Максим Гопка, аналітик УКАБ

Цікаво, що за нинішньої демографії України ті споживачі, які повністю чи частково дотримуються харчових правил Великого посту, суттєво впливають на ринки м’ясних і молочних продуктів, що раніше було не настільки помітним.

Окрім цього, в Україні щороку зменшується поголів’я великої рогатої худоби — у 2024-му таке зменшення становило 6%. Це впливає і на ціни на молоко, і на ціни на м’ясо. «Зараз у нас приблизно 1 мільйон корів, а 1990 року було 10 мільйонів. Це скорочення триває, адже галузь трудомістка. Але загалом у нас ринок м’ясної продукції, крім курятини, досить диверсифікований, виробників багато, тому це обмежує зростання цін», — говорить аграрний експерт Іван Томич.

Виробництво свинини, вирощування великої рогатої худоби — це довгий і фінансово затратний процес, тому пониження ціни найближчим часом не буде, а в пік свят ще буде 10-відсоткове зростання, можливо. А далі залежатиме від врожаю, він ціни зерна, кормів для тварин.Денис Марчук, заступник голови ВАР

Якщо говорити про ціни на овочі, то ріпчаста цибуля цього року на 1% дорожча за торішню й коштує 16,4 гривні за кг, за даними УКАБ. Картопля із ціною в 35 гривень за кілограм дорожча на 40%. Морква подорожчала ледь не в чотири рази — до 43,8 гривні за кг. Огірки зросли в ціні на 12% — до 115 гривень за кг. Помідори за рік додали 25% і коштують у середньому 126 гривень за кг. Буряк нині дорожчий на 69% (29,3 гривні за кг). Капуста більш ніж утричі дорожча, аніж торік, у роздрібній торгівлі — 51,2 гривні за кг, але в шість разів дорожча в гуртовій ціні. Яблука приблизно вдвічі подорожчали — до 25 гривень за кг.

«Це все ще раз каже про те, що основних овочів і тих самих яблук ми недобрали у 2024 році. І навіть коренеплоди, які були у ґрунті, мали порушену вегетацію [дозрівання] через посуху та спеку. Зібрали й картоплі, тих же буряків, моркви деякі комерційні виробники менше половини від запланованих обсягів. Ми цю всю продукцію зберігаємо до весни, до початку літа, доки не прийде новий урожай», — пояснює Олександр Хорев з East Fruit Weekly Ukraine.

Коли овочі надійдуть з українських теплиць, ціни можуть дещо впасти. «Зниження цін буде проходити в сегменті і тепличних огірків, і тепличних помідорів. Огірки пішли вже більш активно, але ми бачили спершу потепління, потім настання прохолодної погоди, коли продукція не доростає», — додає Олександр Хорев.

Імпортні овочі теж можуть подешевшати. «Якщо говорити про ціни на помідори, то їхня зміна зумовлена зростанням імпортних постачань, що сприяло зниженню вартості для кінцевого споживача. Імпорт у березні становив 10,5 тисячі тонн проти 7 тисяч тонн у лютому. Збільшення постачань очікується й у квітні. Щодо огірків, то ціни поступово знижуються, через збільшення вітчизняної пропозиції, переважно із західних областей. У середньому ціни на гуртових закупівлях становлять 104 гривні, що на 16% менше, ніж місяць тому», — розповідає Максим Гопка з УКАБ.

«Якщо виробники будуть розставляти акценти на цей рік, то, на мою думку, вигравати будуть такі культури, як капуста, цибуля і, можливо, картопля. Але картопля більш ранніх сортів, яку оце зараз будуть сіяти. До неї більше інтересу у виробників, бо з пізньою можуть бути проблеми. Якщо ж погода підкачає, то знов-таки будемо імпортувати картоплю», — говорить аналітик Олександр Хорев.

І насамкінець алкоголь. Цьогоріч середня ціна кагору, який вважається церковним сортом вина, становить 170 гривень за пляшку 0,7 літра, торік була — 150 гривень за пляшку. Тут грає роль той фактор, що з 1 грудня 2024 року мінімальна роздрібна ціна на вина зросла на 50% і нині становить 63 гривні за скляну пляшку 0,7 л.

Ціни зростають не лише на Великдень. Українці в цьому переконуються щодня. Переконуються та хвилюються: за даними соціологічної групи «Рейтинг», 33% українців найбільше стурбовані зростанням цін, а 32% — можливим погіршенням економічної ситуації. Тим часом лише 27% опитаних побоюються посилення обстрілів, а 25% — ризику подальшої окупації українських територій.

«Мене лякають перспективи сильної інфляції, девальвації гривні, адже ціни на деякі товари вже зараз дуже немаленькі, ще й на дітей витрати досить великі, ліки дорого коштують», — ділиться своїми переживаннями домогосподарка Анастасія, яка нині готує великодній кошик для своєї сім’ї.

«Всього дозволити я собі не можу, але свій кошик у нас буде — і чоловік із молодшим сином підуть його освячувати до церкви. Та не лише для того, щоб освятити продукти, а щоб помолитись», — додає вона.