Італія хоче внести традиційне еспресо до списку культурної спадщини ЮНЕСКО

Італія подала заявку на внесення традиційного еспресо у список культурної спадщини ЮНЕСКО. Країна вже намагалася зробити це раніше, однак не довела справу до кінця нібито через «бурхливу політику».

Про це пишуть The Guardian та The Local.

Зазначається, що Італія хоче внести до списку спадщини ЮНЕСКО не сам напій еспресо, а традиційний процес його приготування.

«Це справжній ритуал, невіддільна частина нашої національної ідентичності та вираз нашої соціальності спільності, що відрізняє нас у всьому світі», — сказав заступник міністра сільського господарства Італії Джан Марко Чентинайо.

Спроби внести еспресо до списку спадщини ЮНЕСКО вже робили, але справу так і не довели до кінця нібито через «бурхливу політику» в країні, пише The Guardian.

Цього разу заявку вже передали на розгляд Національної комісії ЮНЕСКО, вердикт очікують навесні. Чентинайо впевнений, що заявку схвалять — як це вже сталося з неаполітанською піцою, яку визнали об'єктом культурної спадщини ЮНЕСКО у 2017 році.

Яким має бути справжнє італійське еспресо?

Згідно з правилами, у справжньому еспресо пінка зверху «повинна бути однорідною і стійкою щонайменше 120 секунд із моменту видачі кави без перемішування», темно-горіхового кольору, зі світлими прожилками.

Свіжозмелену каву потрібно варити від 20 до 27 секунд, а еспресо має готувати кваліфікований бариста за допомогою кавоварки в барі.

Для напою варто використовувати порцелянову чашку з вузьким дном, кількість еспресо має становити від 13 до 26 грамів, а його температура — від 90°C до 96°C.