Міністр закликав іспанців їсти менше м’яса задля свого здоров’я та збереження планети. Хто його розкритикував?
Міністр у справах споживачів Іспанії Альберто Гарсон цього тижня запустив кампанію, яка закликає людей подумати про скорочення споживання м'яса заради свого здоров'я та збереження планети. Але політик піддався критиці з боку своїх колег та бізнесу.
Про таке пише The Guardian.
У відеоролику Гарсон зазначив, що Іспанія їсть більше м'яса, ніж будь-яка інша країна ЄС, щорічно вбиваючи 70 мільйонів свиней, корів, овець, кіз, коней і птахів, щоб зробити 7,6 мільйона тонн м'яса. Міністр додав, що в країні, яка зіткнеться зі швидким опустелюванням у найближчі десятиліття, немає сенсу використовувати 15 тисяч літрів води для вирощування кожного кілограма м'яса.
Він також зазначив, що хоч Іспанське агентство з безпеки харчових продуктів і харчування рекомендує людям з'їдати від 200 до 500 грамів м'яса на тиждень, у середньому кожен іспанець вживає понад 1 кг.
«Це не означає, що ми не можемо час від часу влаштовувати сімейні барбекю, просто ми можемо робити це стриманіше і компенсувати дні, коли їмо м'ясо, коштом днів, коли ми їмо більше салату, рису, бобових та овочів», — сказав міністр.
Гарсон визнав, що у багатьох людей останніми роками не було часу або грошей, аби не вживати дешеві м'ясні страви. Він також сказав, що м'ясо з невеликих ферм здоровіше й екологічно безпечніше, ніж м'ясо, виготовлене мегафермами, які, за його словами, згубно впливають на довкілля та місцеву економіку.
Міністра розкритикували
Хоча Гарсон наголосив, що просто просить людей подумати про особисті та екологічні наслідки культури харчування, його коментарі швидко розкритикував інший колега-міністр і тваринницький сектор.
Луїс Планас, міністр сільського господарства, рибальства та продовольства, сказав, що сільськогосподарський сектор зазнає несправедливої критики. Він каже, що фермери заслуговують на повагу за чесну роботу, яку виконують для виробництва їжі й для економіки.
Планас зазначив, що споживання м'яса знижувалося в Іспанії протягом останніх 10 років, до початку пандемії.
Також шість м'ясних асоціацій написали Гарсону відкритого листа, у якому заявили, що були приголомшені кампанією, котра «дискредитує» сектор, на який припадає 2,5 мільйона робочих місць та експорт майже на 9 мільярдів євро.
Населення вирішив заспокоїти іспанський кулінарний журналіст Мікель Лопес Ітурріага. Він наголосив, що завдяки довгій та багатій історії країни місцева кухня має безліч вегетаріанських страв і таких, що містять мінімальну кількість м’яса. Наприклад, гаспачо, коржі, страви з рису, бобові, песто, салати й різні овочі.
«Спробуйте їх, і ви зробите послугу собі та планеті»», — зазначає Мікель Лопес Ітурріага.