У деяких людей, які перенесли COVID-19, з часом зменшується кількість сірої речовини. Це пояснює втрату смаку й нюху

Група британських науковців з Оксфордського університету й Імперського коледжу Лондона виявили, що в перехворілих на COVID—19 людей зменшилася кількість сірої речовини в ділянках мозку, які відповідають за розпізнавання запахів і смаків.

Препринт свого дослідження вони оприлюднили на репозиторії medRxiv 18 червня, повідомляє Reuters.

Для дослідження брали дані з бази проєкту UK Biobank, у якому люди добровільно діляться своєю медичною інформацією — там, зокрема, є й дані сканування головного мозку.

Науковці відібрали з бази дані про 782 людей, які пройшли таке сканування до пандемії. 394 людини з вибірки перехворіли на COVID-19. Більшість із них мала легкі чи помірні симптоми й лише 15 потребували госпіталізації.

Усіх 782 людей попросили ще раз пройти сканування головного мозку. Порівняння даних до і після COVID-19 показало, що навіть у тих людей, які перенесли хворобу в легкій формі, «помітно» зменшилася кількість сірої речовини в ділянках, які відповідають за розпізнавання смаків і запахів — лівій парагіппокампальній звивині, лівій орбітофронтальній корі та лівій острівцевій корі.

Науковці зазначають, що частково згадані ділянки пов’язані й із функціями мозку, відповідальними за пам’ять та згадування емоційних реакцій. Вони зауважують, що їхнє зменшення «може, своєю чергою, збільшити ризик виникнення деменції в довготривалій перспективі».

Слід наголосити, що йдеться про препринт, тобто дослідження ще не було рецензоване іншими науковцями. Водночас автори вказують, що їхнє дослідження — ймовірно, перше, в якому аналізуються дані сканування головного мозку людей до пандемії.

Також вони зазначають, що зміни в кількості сірої речовини виявили лише в людей, які перехворіли COVID-19. «Є нагальна потреба отримати більше інформації про [коронавірусну] хворобу навіть у її легкій формі», — роблять висновок британські науковці.

Це не перше свідчення можливого впливу коронавірусної хвороби на мозок. У квітні 2021 року в журналі The Lancet Psychiatry було оприлюднене дослідження, де пов’язали тяжкі випадки COVID-19 з ушкодженнями мозку — аж до появи інсультів і деменції. Але для остаточних висновків даних досі замало.