У Харкові кількість людей, які отруїлися у ресторанах, зросла до майже 60. У міській лікарні не вистачає місць
У Харкові вже 57 людей звернулися до медиків із харчовим отруєнням після того, як поїли у двох ресторанах японської кухні. Серед постраждалих є 16 дітей 4—17 років.
Про це повідомляє Харківський обласний лабораторний центр.
До лікарень госпіталізували 55 постраждалих, ще двоє перебувають на амбулаторному лікуванні. Попередній діагноз — гостра неуточнена кишкова інфекція середнього ступеня важкості.
Хворі пов'язують отруєння з вживанням готових страв, переважно суші, у двох ресторанах японської кухні. Заклади 17 червня закрили на перевірку. Там провели дезінфекцію, бактеріологічне обстеження персоналу, взяли проби харчових продуктів, питної води та змивів з об’єктів зовнішнього середовища й обладнання. З персоналом провели санітарно-роз'яснювальну роботу.
Заступниця мера Харкова Світлана Горбунова-Рубан повідомила, що у відділенні міської клінічної лікарні №31, куди госпіталізують інфекційних хворих під час пандемії, зайняті всі ліжка. Частину хворих — чотирьох людей — відвезли до Валківської лікарні, передає «Інтерфакс-Україна».
За її словами, усі пацієнти у стані середньої тяжкості, до реанімації постраждалі не потрапляли. Вона уточнила, що вік госпіталізованих дітей — від 4 до 17 років.
Через отруєння поліція області відкрила кримінальну справу за ч. 1 ст. 325 Кримінального кодексу — порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням. Санкція статті передбачає до трьох років позбавлення волі.
У МОЗ зазначають, що симптоми харчового отруєння можуть з'явитися раптово. Найчастіше це підвищення температури тіла, зниження або відсутність апетиту, загальна слабкість, пронос і спазматичний біль у животі, здуття живота, нудота і блювання, холодний липкий піт, низький тиск. За перших симптомів отруєння необхідно звернутися до лікаря.