У Нацбанку фіксують падіння ажіотажу на продукти: крупи дорожчають повільніше, овочі дешевшають
Ціни на продукти харчування в Україні почали поступово нормалізуватися після того, як внаслідок запровадження карантину виник ажіотажний попит і ціни пішли догори.
Про це йдеться в огляді тижня, що закінчився 10 квітня, який підготував Національний банк України.
Так, за даними НБУ, протягом 6-10 квітня ціни на крупи зросли лише на 0,3%, хоча у попередні два тижні зростання цін складало 2,8% та 3,9%. Наразі найбільше зростають ціни на рис (на 0,7% за тиждень) та гречку (на 0,3% за тиждень). За останній місяць крупи подорожчали на 10%.
«Послаблення ажіотажу сприяло сповільненню зростання цін на гречку та інші крупи. За останній тиждень ціни на овочі, у тому числі борщового набору, знизилися», — йдеться у звіті Нацбанку.
Ціни на фрукти зросли на 0,3% за тиждень, зокрема, через зростання цін на лимони та апельсини, яке за останній тиждень склало 8% та 1,1% відповідно. Таке суттєве зростання НБУ пояснює низьким врожаєм цитрусових у Туреччині, що поєднався з високим попитом на них.
«Попит на товари особистого догляду залишається високим, що зумовлювало подальше зростання цін», — додають у Нацбанку.
Зазначимо, що за офіційними даними Державної служби статистики, у березні ціни в Україні зросли на 0,8%.