В Ізраїлі відкрили перший у світі завод штучного м'яса. Там хочуть щодня виготовляти продукцію для 5 тисяч бургерів

Ізраїльський стартап Future Meat Technologies відкрив у місті Реховот перше у світі підприємство з промислового вирощування штучного м'яса.

Про це пише газета «Ісраель Хайом».

На заводі планується щодня виготовляти 500 кілограмів штучного м’яса, якого вистачить на приготування 5 тисяч гамбургерів.

Зараз завод може виробляти культивовані курятину, свинину та баранину без використання сироватки тварин або генетичної модифікації, а скоро почне ще виготовляти яловичину. Розробка Future Meat Technologies забезпечує швидке виробництво — приблизно у 20 разів швидше, ніж традиційне тваринництво.

Мета стартапу — зробити культивоване м'ясо доступним для всіх, до того ж воно мусить бути смачним і корисним. Цим хочуть забезпечити таким видом продукту майбутні покоління.

Очікується, що майбутній процес виробництва штучного м’яса зменшить викиди парникових газів до 80% і потребуватиме на 96% менше прісної води, ніж традиційне виробництво м’яса.

Future Meat Technologies хоче уже у 2022 році постачати свою продукцію у США. Зараз стартап чекає на схвалення свого виробництва з боку регуляторів кількох країн. Крім того, Future Meat Technologies розглядає кілька місць створення виробничих потужностей на території Штатів.

Більше про штучне м'ясо

«М'ясо з пробірки» вирощують у лабораторних умовах у вигляді культури клітин, яке ніколи не було частиною живого, повноцінного тваринного організму. «М'ясо з пробірки» не слід плутати з імітацією м'яса, яка є вегетаріанським продуктом, виробленим із рослинного білка, найчастіше з соєвого або пшеничного.

Прогноз американського аналітичного центру RethinkX свідчить: вже до 2035 року м’ясна індустрія у США збанкрутує, і яловичину майже повністю замінить штучне м’ясо, попит на продукти великої рогатої худоби зменшиться на 70%, а виробництво молока і м’яса впаде більш як на 50%.