Глава ДОТ про скандал з консервами для ЗСУ: Усі «літають», щоб визначити, в чому була помилка

Очільник Закупівельна агенція при Міністерстві оборони України, що забезпечує нелетальні, тилові потреби Збройних сил УкраїниДержавного оператора тилу (ДОТ) Арсен Жумаділов заявив, що наразі з’ясовується, як неякісні консерви потрапили на постачання до ЗСУ. У разі порушень з боку постачальника, обіцяє притягнути його до відповідальності.

Про це він сказав в інтерв’ю hromadske.

«Тут усі “літають”, зі мною включно, щоб визначити, в чому була помилка (якщо вона була), як ми перебудовуємо процес і який інструмент ми тепер маємо використовувати, щоби не допустити цієї помилки», — заявив Жумаділов.

Він пояснив, що в Міноборони є структурний підрозділ — Центральне управління контролю якостіЦУКІЯ, — який перевіряє продукцію перед тим, як вона потрапить у військо. М’ясну, м’ясо-рослинну та рибну консервацію перевіряють лабораторно. Цими лабораторіями завідує служба, яка називається Управління безпечністю харчових продуктів (УБХП).

«Тобто перевірки на предмет безпечності і якості — це в принципі їхні повноваження. У нас немає на це ані мандата, ані ресурсу. У якийсь спосіб тушонка, яка потрапила в поле уваги журналістів, виявилася неякісною. Зараз встановлюють, чи справді лабораторне дослідження провели неналежно, або ж це певна дія з боку постачальника і виробника, який, отримавши цей протокол на партію в певній кількості, в реальності поставив більшу кількість», — сказав Жумаділов.

Він зазначив: якщо виявлять порушення з боку постачальника, його будуть притягувати до відповідальності в межах чинного контракту, накладати штрафні санкції та розривати договір.

«Якщо це питання буде все ж до лабораторії — тоді це вже точно за межами моєї компетенції», — додав глава ДОТ.

Що з консервами?

Видання NGL.media повідомило, що знайшло підтвердження чуткам про «жахливу» якість продуктів у бойових частинах ЗСУ. Дмитро Власенко — офіцер управління одного з батальйонів, що тримають оборону на Покровському напрямку, — розповів журналістам, що якість продуктів залишається стабільно низькою, незалежно від локації бійців. А від деяких харчів «навіть собакам буває зле».

Найбільше нарікань на м’ясні та рибні консерви, що є основою харчування військових під час виконання бойових завдань: «Замість м’яса — шкіра тварин, сардини чи кілька в томаті — взагалі отрута».

У серпні редакція отримала посилку з солдатськими консервами. За висновком журналістів після особистої перевірки, «дев’ятьом з десяти бляшанок місце у смітнику». Один із видів консервів — тушковану свинину від ТОВ «Ментеріка» — відправили на аналіз до київського Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи.

Там дійшли висновку, що надані зразки не відповідають ДСТУ за органолептичними та фізико-хімічними показниками. Це означає, що такі консерви не можна продавати чи споживати.

Зокрема, експерти підтвердили, що масова частка м’яса з жиром у тушонці становить лише 22,4% (за стандартом — не менше ніж 59%). Водночас у ці 22,4% «м’яса» входить і груба сполучна тканина (шкіра, сухожилля, зв’язки тощо), якої там не мало б бути взагалі. Вміст солі перевищує допустимий, а масова частка жиру в цих консервах становить менш як 14% (ДСТУ допускає до 35%). Отже, понад 60% вмісту бляшанки становить «ріденький бульйон».