Фахівці встановили причину масового отруєння людей у харківських ресторанах. Постраждали загалом 90 людей

Основною причиною нещодавнього масового отруєння людей у двох ресторанах у Харкові є недотримання санітарно—гігієнічного режиму закладами харчування, які мали спільну кухню. Ймовірне джерело спалаху — хворий працівник.

Про це повідомили у Держпродспоживслужбі за результатами позапланової перевірки.

Там уточнили, що загалом від спалаху кишкової інфекції в Харкові постраждали 90 людей, зокрема 19 неповнолітніх. Госпіталізували 86 людей, станом на 24 червня у лікарнях залишалися 43 хворих.

За результатами досліджень, в організмах 42 хворих знайшли бактерії роду сальмонели. Але кінцеві діагнози ще уточнюють.

Що із закладами?

Рішенням головного державного інспектора та головного державного ветеринарного інспектора області два ресторани тимчасово закрили. Одному з них надіслали вимогу знищити, відкликати або вилучити з обігу харчові продукти, що становлять загрозу здоров’ю та життю людини.

Під час перевірки на кухні виявили порушення гігієнічних вимог щодо сировини та готових харчових продуктів, зокрема:

  • спільне зберігання сировини та готових харчових продуктів;
  • порушення температурно-вологісного режиму зберігання (відсутні гігрометри, термометри, психрометри і, відповідно, їхня повірка);
  • відсутнє маркування на мішках із сировиною (рис), відповідно, не можна встановити термін придатності до можливого споживання;
  • столи та інше технологічне обладнання потребують миття й дезінфекції (одна кухня та холодильні потужності для обох фізичних осіб-підприємців).

Що там сталося?

У Харкові минулого тижня люди почали звертатися до медиків із харчовим отруєнням після того, як поїли у двох ресторанах японської кухні.

Хворі пов'язують отруєння зі вживанням готових страв, переважно суші, у двох ресторанах японської кухні — «Якіторія» та «Мафія». Заклади 17 червня закрили на перевірку. Там узяли проби й здійснили дезінфекцію, а також поспілкувалися з персоналом.

Через отруєння поліція області відкрила кримінальну справу за ч. 1 ст. 325 Кримінального кодексу — порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам і масовим отруєнням. Санкція статті передбачає до трьох років позбавлення волі.

Як виявити отруєння?

У МОЗ зазначають, що симптоми харчового отруєння можуть з'явитися раптово. Найчастіше це підвищення температури тіла, зниження або відсутність апетиту, загальна слабкість, пронос і спазматичний біль у животі, здуття живота, нудота і блювання, холодний липкий піт, низький тиск. За перших симптомів отруєння необхідно звернутися до лікаря.