Фізики навчились автоматично визначати зрілість сиру з дірками

Вчені—фізики з уругвайського Республіканського університету придумали, як автоматично визначати зрілість сиру з дірками. Для цього аналізують акустичні коливання, які проходять крізь нього при ударі.

Дослідження опублікували в журналі Innovative Food Science and Emerging Technologies.

Такий метод дозволяє безперервно слідкувати за визріванням сиру і відправляти його на продаж у потрібний момент. Застосовувати технологію можна до сортів емменталь, гауда і маасдам, зазначають вчені.

За їх словами, новий метод не потребує дорогого обладнання, однак його доведеться калібрувати в залежності від сорту сиру.

Дослідження проводили на 8 кілограмах сиру. Раз на п’ять днів одну з головок розрізали, аби виміряти вологість та інші параметри.

Зазначимо, традиційно, аби виміряти дірки в сирі, беруть одну головку продукту з цілої партії.

Нагадаємо, українські виробники вигадали нову назву для сиру фета — набіл розсольний. Зробили це через те, що з 2023 року українські виробники не матимуть права називати свій продукт «фетою», оскільки в Євросоюзі ця назва захищена як географічне зазначення.