ENRU

Корейські вчені пропонують друкувати їжу з кріогенного борошна

Корейські вчені придумали новий спосіб 3D-друку їжі, який дозволить отримувати продукти із заданою текстурою та контрольованим вмістом поживних речовин і швидкістю перетравлення. 

Про це втори методу розповіли на конференції Experimental Biology 2018.

Технологія складається з декількох основних стадій. Головне нововведення вчених — кріогенне розмелювання, за допомогою якого з продуктів за температури близько −100 градусів Цельсія отримують мікрочастинки, що складаються з вуглеводів і білків.

Після цього порошки, що складаються з таких вуглеводно-білкових частинок, з’єднуються зі сполучною полімерною речовиною, і з отриманої суміші за допомогою 3D-друку отримують пористу плівку заданої форми.

Користуючись пошаровим друком і полімеризацією з масиву таких плівок потім збираються харчові блоки, у яких точно задані форма, внутрішня структура і зміст в них поживних речовин.

Як запевняють винахідники, можливість змінювати поверхневу та внутрішню текстуру отриманих продуктів, зробить її близькою до текстури справжньої їжі. За їх словами, можна також контролювати швидкість перетравлення надрукованій їжі та всмоктування поживних речовин в шлунку.

Вчені зазначають, що в майбутньому ця технологія може використовуватись як для промислового виробництва харчових продуктів, так і в домашніх умовах.

Раніше ми розповідали, що у Канаді розробили пластикове пакування-індикатор зіпсованих продуктів