МОЗ: Спалаху гепатиту на Івано-Франківщині немає, є лише поодинокі випадки

На території Івано—Франківської області немає спалаху гепатиту А. Всі зареєстровані випадки є поодинокими та не мають спільного епідеміологічного звʼязку.

Про це повідомило Міністерство охорони здоров’я.

У відомстві пояснили, що спалахом інфекційної хвороби вважається декілька захворювань, повʼязаних між собою спільним джерелом та (або) фактором передачі інфекції.

У жовтні в Івано-Франківській області справді виявили 12 випадків захворювання на гепатит А, але всі ці випадки не пов’язані між собою, наголосили в МОЗ. Тобто люди інфікувались у різний час та з різних причин.

«Відповідно, така кількість випадків за три тижні не може бути кваліфікована як спалах», — додали у відомстві.

Як вважають у міністерстві, інформація про спалах гепатиту А на Івано-Франківщині є «частиною ворожої ІПСО».

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Івано-Франківську виявили гепатит A. Голова Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлана Онищук розповіла, що станом на 2 листопада на стаціонарному лікуванні з таким діагнозом перебувають 8 людей, серед них — 3 дітей.

Яка ситуація на Вінниччині?

Натомість на Вінниччині дійсно зафіксовано спалах вірусного гепатиту А, зазначили у МОЗ.

Із 16 жовтня по медичну допомогу звернулися 262 людини. Наразі в лікарнях залишаються 111 пацієнтів, 87 — виписали.

Медиків, які працюють у лікарнях із хворими на гепатит А, працівників екстреної медичної допомоги та фахівців громадського здоровʼя, залучених до ліквідації спалаху, — вакцинували.

Також проводять щеплення рідних та близького оточення пацієнтів, із якими вони контактували напередодні, проживають разом чи ділять спільний побут.

Водночас джерело спалаху гепатиту А на Вінниччині досі не встановлено. Як пояснили у МОЗ, гепатит А має довгий інкубаційний період — до 45 днів, а тому інфікована людина, яка могла бути джерелом розповсюдження інфекції, могла вже одужати.

Проби води (централізованого, індивідуального водопостачання та стічних вод) та змиви з ринків, перевірка підприємств, які виробляють харчові продукти, та їхніх робітників вказують на відсутність постійного джерела вірусу, яке могло призвести до спалаху.

Гепатит А в Україні

Він постійно реєструється в Україні. Найчастішою причиною є порушення санітарно-гігієнічних норм: погано помиті руки, використання чи вживання забрудненої води. Людина може інфікуватися, якщо вип’є заражену воду або з’їсть продукти, які готував хворий.

Загалом, в Україні за 9 місяців зареєстровано 314 випадків захворювання. У 2022-му за весь рік було зареєстровано 281 випадок.